Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Международен ден за борба с климатичните промени
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 10.10.2010Коментари (0)238
В 10:10 ч. в София десетки граждани и велосипедисти ще изпишат числото 350 пред пилоните на Националния дворец на културата. Повод за атрактивната акция е отбелязването на Международния ден за борба с климатичните промени под мототo "Световен ден за ремонт на климата", а числото 350 символизира необходимостта от незабавни действия срещу застрашителните промени в климата.

Отбелязвайки деня за действие срещу изменението на климата, навсякъде по света хиляди хора, обединени от една идея, ще предизвикат приятелите, роднините, съседите, политиците, учените и всички около тях да направят нещо за природата, себе си и планетата. Като част от Световния ден за ремонт на климата се очаква в над 180 държави по света да се проведат рекордните 6300 акции. Всички събития, част от Световния ден за ремонт на климата, са обединени от числото 350.

Според климатолозите, 350 части на милион (ppm- parts per million- броят молекули въглероден диоксид сред общо един милион молекули във въздуха) е безопасната горна граница за концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата. 350 ppm е нивото, до което трябва да се върнем възможно най-бързо, за да избегнем неконтролируеми климатични промени. Спешно се нуждаем от международно споразумение за намаляване на въглеродните емисии, защото в момента в атмосферата се съдържат застрашителните 393 ppm, които нарастват с 2 ppm на година.

По време на деня за действие - 10 октомври, София ще бъде един от хилядите градове, които ще се включат в Световния ден за ремонт на климата и ще алармират за числото 350. Организатори на основното събитие за ремонт на климата са "Коалиция за климата - България", в партньорство с Британски съвет, Българска фотоволтаична асоциация, Гражданска група "Да спасим Иракли" и медийната подкрепа на Списание 8. Организаторите са запланували, освен огромния надпис от велосипеди пред НДК, изобразяващ 350, да проведат и забавна образователна акция, която включва колоездачи и велофайтони. Желаещите да участват в акцията ще се съберат в 10 без 10 пред пилоните на НДК, а в 10 и 10 ще се подредят заедно с велосипедите си под формата на 350. След като изпишат 350 пред НДК, колоездачите ще се разпръснат из улиците и парковете на града и ще разговарят с хората за промените в климата, за проблема с нарастващите емисии парникови газове, които предизвиква транспорта, и за възможностите за справяне с климатичната заплаха, които ни предоставят екологичните форми на транспорт, какъвто е велосипедния. Столичани ще могат да се уверят сами в предимствата на екотранспорта като се повозят на атрактивни велофайтони.

Освен велоакцията пред НДК, в България се предвиждат и други събития, свързани с промените в климата и 350.

● След 11.30 ч. екипът на Списание 8, заедно с доброволци и ентусиасти, ще информира минувачите на Орлов мост в София за промените в климата и възможните мерки за справяне с тях. В знак на протест срещу замърсяването на въздуха в София, участниците в акцията ще носят транспарант с надпис 350 и ще бъдат с противогази.

● Политическа партия "Зелените" също ще се включи в отбелязването на Световния ден за ремонт на климата. След 13 ч. столичани ще имат възможността да посетят специализиран информационен щанд, който ще бъде разположен на Попа и ще съдържа материали за промените в климата и инициативата 350.

● "Замръзнала изложба" е друга креативна акция, посветена на 350. Тя ще бъде под формата на флашмоб (EcoFlashmob) и ще се проведе между 18 и 18.30 ч. в София. Участниците във флашмоба ще останат "замръзнали" за 350 секунди, показвайки различни послания, които да накарат хората да се замислят за възможните решения на проблема с промените в климата. Информация за точното място, на което ще се съберат участниците във флашмоба, ще бъде обявена в интернет преди акцията.

● По време на Международния ден за борба с климатичните промени Гражданска група "Да спасим Иракли" организира 6-то поредно почистване на плажната ивица в местността Иракли. Акцията ще приключи в 15.00. Очаква се доброволците, участващи в акцията, да съберат поне 350 чувала с отпадъци. "Да спасим Иракли" смятат, че спешно е нужен нов подход към усточйивото развитие от страна на общинската и държавната власт в контекста на динамични климатични, икономически и социални промени.

● Събитията в България, обединени от 350, няма да приключат на 10.10.10-ти, а ще продължат и в седмицата след Световния ден за ремонт на климата. На 14-ти ноември (четвъртък) от 18.30 "Коалиция за климата - България" и Британски съвет организират дискусия за промените в климата, по време на която, участници в акциите, посветени на 350 ще покажат снимки и видео, ще споделят емоции и ще разкажат своята гледна точка за възможните решения на проблема. Отново в сградата на Британския съвет, но от 19.30 ч., ще започне прожекция на един от най-емблематичните филми, свързани с промените в климата - "Ерата на глупостта" (The Age of stupid").

Източник: Кросс







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: