Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Международно проучване: Броят на сперматозоидите е намалял с 50%
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 23.11.2022Коментари (0)307
© iStock
Броят на човешките сперматозоиди е намалял с повече от 50% в световен мащаб за около половин век. Това показва едно от последните медицински проучвания по темата.

Ако констатациите бъдат потвърдени и спадът продължи, това може да има важни последици за човешката репродукция. Изследователите твърдят, че това е предвестник за сериозното влошаване на мъжкото здраве като цяло, тъй като качеството на спермата е важен маркер за това.

"Мисля, че една от основните функции на всеки вид е възпроизводството. Откритието ни е важно, защото сигнализира, че размножаването ни е в упадък“, каза д-р Майкъл Айзенберг, уролог от Медицинския факултет към Станфордския университет, информира btvnovinite.bg.

Той допълва, че съществува силна връзка между репродуктивните възможности на мъжа и цялостното му здраве.

Други експерти твърдят обаче, че са скептични към тези заключение. Въпреки това признават, че анализът е добре направен и нямат забележки по методиката на изследването.

"Начинът, по който се извършва анализа на спермата, се промени през десетилетията. Подобри се, стандартизира се, но въпреки това не можем да твърдим, че е перфектен“, каза д-р Александър Пастучак, хирург и асистент в Медицинския факултет към Университета на Юта в Солт Лейк Сити.

Според него има няколко проучвания в Скандинавските страни, които показват обратната тенденция – броят на сперматозоидите се увелича с времето, а не намалява.

Най-новият анализ актуализира няколко предходни проучвания и за първи път включва данни от Централна и Южна Америка, Азия и Африка. В изследването са включени данни от 53 държави. Докладът е публикуван в списание Human Reproduction Update.

Международен екип от учени анализирали близо 3000 предишни проучвания, които са свързани с изследването на броя на сперматозоидите. След отсяването на част от пробите по определени критерии, те свели изследванията до 38 и извлекли данни, които са въведени в стандартизиран модел.

Така те установили, че броят на сперматозоидите спада с малко повече от 1% годишно между 1973 г. и 2018 г. Проучването заключава, че в световен мащаб средният брой на сперматозоидите е спаднал с 52% за 45 години.

Когато учените ограничиха анализа си до определени години, те установиха, че този спад се ускорява – от средно 1,16% на година след 1973 г. до 2,64% на година след 2020 г.

"Наистина е притеснително, че всъщност спадът се ускорява“, казва авторът на изследването д-р Хагай Левин, епидемиолог и изследовател в Училището по обществено здраве и обществена медицина на Браун.

На популационно ниво средният брой на сперматозоидите е спаднал от 104 милиона на 49 милиона на милилитър от 1973 г. до 2019 г. Счита се, че нормално сперматозоиди трябва да са над 40 милиона на милилитър, за да се осигури поколение.

Причините за спада са неизвестни. Авторите на изследването казват, че не разполагат с достатъчно данни от различните региони, за да могат да кажат дали някои страни имат по-нисък среден брой сперматозоиди от други, както и дали броят на сперматозоидите намалява по-бързо в определени области.

Все пак се предполага, че увреждането вероятно започва още в майчината утроба. Мъжете имат по-нисък брой сперматозоиди, защото жените са изложени на стрес, част от тях пушат, а като цяло в организма на модерните хора попадат и множество опасни химикали.

Д-р Хагай Левин обаче смята, че донякъде и самите мъже са си виновни, защото живеят нездравословно - затлъстяват, не се движат достатъчно и консумират предимно полуфабрикати. Дали хипотезата му ще се окаже вярна, тепърва ще стане ясно. Изследванията продължават.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: