Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на външните работи на РСМ: Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България
Автор: Екип Ruse24.bg 17:28 / 03.01.2022Коментари (1)617
© БГНЕС
Очакваме конструктивни разговори с новото правителство в Република България, връщане на доверието, разговор по съществените въпроси, които имаме на масата и бързо деблокиране на процеса. За нас това е най-важно. Това е посланието, отправено днес от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде за БТА агенция МИА.

На пресконфеенция днес, в отговор на журналистически въпрос насрочена ли е срещата с българския премиер Кирил Петков, Османи поясни, че е предвидено засилване на комуникацията още в първите дни и седмици на тази година. Все пак, подчерта той, новото правителство трябва да бъде гласувано в Собранието, за да може след това официално да се осъществят срещи на бъдещия премиер, и на представители на правителството. Междувременно ще се работи по подготовката за започване на тези дейности веднага след формирането на новото правителство.

"Целта на посещението, тоест на тази среща, е връщане на отношенията в един нормален, европейски, евроинтеграционен коловоз, връщане на доверието и общ ангажимент за преодоляване на това предизвикателство, пред което са изправени нашите отношения", каза министър Османи на днешната пресконференция, на която говори за предстоящото през 2023 г. председателство на ОССЕ.

Запитан от журналистите ще се иска ли българската декларация да претърпи някаква промяна, за да може преговорите да продължат, Османи отговори решително, че декларацията на българския парламент е вътрешен въпрос на България и нейната позиция в рамките на Съвета на ЕС по отношение на началото на преговорите.

Османи напомни, че преди два дни България е отбелязала 15 години от членството си в ЕС и подчерта, че през целия този период тя се е профилирала като страна, подкрепяща разширяването.

"Това е така е поради факта, че е от национален интерес на България, както и от стратегически и геополитически интерес на ЕС. Разширяването не е само наш интерес или на страните кандидатки, а е стратегически геополитически въпрос на Съюза, включително на страните членки, а и на България. И оттук, очакваме в рамките на тази визия да продължим разговорите, тъй като и нашите отношения ще развият истинския си потенциал, доколкото се развиват в рамките на евроинтеграционните аспирации, тоест амбиции на региона", заяви външният министър на пресконфелренцията.

На въпрос за изявлението на албанския премиер Еди Рама за възможно отделяне на Албания от пакета, Османи оцени, че неформалното политическо групиране на Албания и Република Северна Македония е в интерес на двете държави.

"Тези процеси са циклични, днес Албания няма проблем, Северна Македония има, но през 2019 г. ситуацията беше обратната, ние нямахме проблеми, Албания имаше. Ако гледаме краткосрочно, може би ще имаме определен интерес за една крачка в процеса, но смятам, че дългосрочно двете държави ще спечелят с регионална динамика. Затова смятам, ако това е допълнителен аргумент за убеждаване на албанските граждани, на албанското правителство, че неформалният регионален подход е в интерес на двете държави, а и на региона като цяло. Но Албания има право да иска нещо такова, тъй като процесът е индивидуален", поясни външният министър Буяр Османи.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"но през 2019 г. ситуацията беше обратната, ние нямахме проблеми," - хахаха и как нямахте проблем 2019??? Баси глупостите дето плещят тез...и да ще ви отделят от Албания щото вие до 10 години няма как да започнете преговори!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: