Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Много убити след терористична атака в Тунис
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 19.03.2015Коментари (0)310
©
Окончателната равносметка след терористичната атака в Тунис показва, че са убити 22 души и ранени 44. С сряда двама нападатели, въоръжени с автомати "Калашников", стреляха по туристически автобус в центъра на столицата Тунис и след това продължиха да стрелят по укрилите се в музея "Бардо" хора. 17 от убитите са чужденци, петима са тунизийци.

Сред убитите има петима японци, четирима италианци, двама колумбийци, както и по един гражданин на Австралия, Франция, Полша и Испания, една от жертвите е с неустановена още националност, а друга - все още не е идентифицирана.

Властите в Тунис обещаха безпощадна борба с тероризма.

Искам тунизийският народ да разбере, че сме във война срещу тероризма и че тези свирепи диваци не ни плашат", заяви президентът Беджи Саид Есебси.

Премиерът Хабиб Есид обяви, в нападението са участвали двама души, които са убити от полицията, но те може би имат съучастници.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди по възможно най-строгия начин нападението и го определи като "отвратително".

ЕС и САЩ също осъдиха терористичната атака.

"Това засилва нашата решителност за по-тясно сътрудничество с нашите партньори, за да се справим с терористичната заплаха", заяви върховната дипломатическа представителка на ЕС Федерика Могерини.

ЕС възнамерява да използва всички налични инструменти, за да подкрепи напълно Тунис в борбата с тероризма и в реформата на сектора на сигурността, а също така и да гарантира, че демократическият преход и икономическите реформи ще бъдат от ползва на тунизиийците, и най-вече за младежта", добави тя.

"Стоим редом с тунизийския народ в този труден момент и продължаваме да подкрепяме усилията на правителството на Тунис по пътя към сигурен, проспериращ и демократичен Тунис", заяви от своя страна американският държавен секретар Джон Кери.

"Решително осъждам този терористичен акт. Изразявам дълбоки съболезнования на президента и тунизийския народ. Мислите ми са с тези, които загубиха своите близки, и с тези, които са ранени", се казва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Световните информационни агенции коментират, че след свалянето на авторитарния режим на Бен Али през 2011 година ислямистка вълна е обхванала Тунис, макар и в по-малки мащаби в сравнение с Либия, Ирак и Сирия.

Много тунизийски младежи се бият на страната на "Ислямска държава" и други групировки, а част от тях са се завърнали в Тунис и са фактор за радикализацията на младежта.

В коментарите се посочват, че атаката ще се отрази негативно на туристическия бранш в Тунис, който и без това е засегнат от общата атмосфера на несигурност в целия регион на Северна Африка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: