Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Москва твърди, че ЕС няма да успее да спре вноса на руски газ
© Фокус
Европейският съюз няма да успее в усилията си да спре вноса на руски природен газ, като даде на страните-членки на ЕС правомощието да блокират тези доставки, заяви във вторник Мария Захарова, говорител на Руското външно министерство.

Ход от страна на ЕС да разреши на страните-членки да блокират вноса на руски природен газ само би довел до по-бързото му пренасочване към нововъзникващите пазари, каза още Захарова, цитирана от Ройтерс.

Европейският съюз е изготвил законодателно предложение, за да разреши на държавите-членки да забранят на руски и беларуски компании да резервират капацитет за газопроводи в блока в опит да намалят допълнително приема на руски газ от ЕС, съобщи Financial Times (FT) миналата седмица.

Според доклада на FT предложението ще включва и достъп до терминали за втечнен газ (LNG terminals) в ЕС.

Друг аспект на законодателството позволява на европейски компании, които имат съществуващи договори с руски или беларуски газови компании, да се измъкнат от договорните си задължения, без да се налага да плащат съответните неустойки, според неназован източник от Брюксел, който говори с FT.

Според документа, видян от FT, на членовете на ЕС ще бъде разрешено "частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат“ достъпа до газови оператори от Русия и Беларус, "където е необходимо, за да защитят основните си интереси в областта на сигурността“.

Вносът на руски газ в ЕС по тръбопровод може да е много нисък в сравнение с историческите средни стойности, но вносът на руски втечнен газ (LNG) процъфтява.

Около 21% от втечнения природен газ от Русия, предназначен за Европейския съюз, е трансбордиран, като не е включен в официалните данни за вноса и по този начин се пренебрегва от политиците на ЕС, твърди Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

"Трансбордираните товари, пристигащи на терминалите за втечнен природен газ в Европа, често не са включени в официалните данни за вноса и по този начин се игнорират от политиците“, пише в анализ Ана Мария Джалер-Макаревич, водещ енергиен анализатор за европейския екип на IEEFA.

Още по темата: общо новини по темата: 36
23.02.2024 »
05.12.2023 »
04.12.2023 »
27.11.2023 »
27.11.2023 »
25.11.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: