Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАСА отложи за неопределен срок старта на "Артемида I"
Автор: Иван Христов 09:06 / 25.09.2022Коментари (2)254
©
Поредният опит за изстрелване на свръхтежката ракета носител Space Launch System (SLS) с космическия кораб Орион към Луната, който беше планиран за 27 септември, беше отложен за неопределено време поради метеорологичните условия. Това се казва в съобщение, разпространено в събота от Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА), предава Bloomberg.

Решението е взето поради факта, че тропическата буря Иън наближава Флорида, откъдето трябва да бъде изстрелянa SLS.

НАСА направи опити да изстреля Орион на 29 август и 3 септември. И двата пъти полетът беше отменен след откриване на изтичане на водород при зареждане на ракетата. Експертите на НАСА смятат, че течовете се дължат на проблеми с оборудването за зареждане с гориво, а не на самата ракета, така че няма пречки за полета.

"По време на среща в събота сутринта екипите решиха да се откажат от подготовката за датата на изстрелване във вторник, за да успеят да конфигурират системите за връщане на ракетата Space Launch System и космическия кораб Орион до мястото за техническо обслужване на кораба“, гласи съобщението на космическата агенция.

Решението за забавяне идва, след като НАСА завърши ключов тест за зареждане с гориво на 21 септември на своята ракета Space Launch System, масивното превозно средство, което ще изпрати капсула без екипаж около Луната. Тестът за зареждане с гориво имаше за цел да определи дали НАСА успешно е коригирала изтичане, което възпрепятства опита за изстрелване на ракетата на 3 септември.

По време на теста са се появили два теча на водород, докато инженерите са зареждали ракетата SLS, както и други технически проблеми. Докато едно от изтичанията в крайна сметка е намаляло след отстраняване на неизправности, второто изтичане, което се е появило по-късно, би попречило на изстрелването в определения ден.

Въпреки проблемите НАСА е успяла да зареди напълно ракетата с гориво и агенцията твърди, че екипът на мисията е изпълнил всички цели за теста.

"Беше много успешен ден“, заяви Джон Блевинс, главен инженер на ракетата SLS в НАСА, по време на пресконференция в петък. По думите му, всички второстепенни цели са постигнати.

НАСА изрази надежда в петък, че е възможен опит за изстрелване на 27 септември въпреки прогнозите, показващи, че новосформираната Тропическа депресия 9 се насочва към Флорида. Депресията се засили в тропическа буря късно в петък.

"Това дори още не е класифицииирано като буря“, отбеляза Том Уитмайер, заместник-асоцииран администратор на НАСА за разработване на общи системи за изследване, по време на пресконференцията. "Това е Тропическа депресия номер девет. Много е рано“.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта на програмата "Артемида", която ще се състои от три фази. Първата от тях (Артемида I) предвижда безпилотен полет на Орион около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Артемида II) представлява полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третия етап от мисията (Артемида III), НАСА очаква да изпрати космонавти на Луната през 2024 г. и след това за първи път човешки човек да стъпи на Марс приблизително в средата на 30-те години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.09.2022 г.
0
 
 
Дядо Боби: То не е като да кацнеш на луната на снимка!!!!!
Aнонимен
на 26.09.2022 г.
0
 
 
То за туй нещо гребе акъл!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: