Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАТО ще прави обща противоракетна отбрана, кани и Русия
Автор: Екип Ruse24.bg 10:05 / 20.11.2010Коментари (0)250
©
Лидерите от НАТО се споразумяха да разработят система за противоракетна отбрана, която да защитава територията на всички европейски страни членки на алианса плюс Съединените щати. Това обяви пред журналисти президентът на САЩ Барак Обама на срещата на върха на НАТО в Лисабон, съобщиха световните агенции. "Съединените щати и нашите съюзници от НАТО постигнаха значителен напредък", заяви Обама, цитиран от "Франс прес".

"Щастлив съм да обявя, че за първи път ние постигнахме договореност за разработването на система за противоракетна отбрана, която да е достатъчно мощна за покриването на европейската територия на НАТО и нейното население, както и Съединените щати", посочи президентът.

Системата за ПРО ще включва разполагането на американски ракети прехващачи и радари в Европа. Двайсет и осемте страни членки ще инвестират 200 милиона евро за свързването на съществуващите противоракетни системи с американската система, отбелязва "Ройтерс".

"Това предлага роля за всичките ни съюзници и отговаря на заплахите на нашето време", заяви Обама.

Лидерите на НАТО ще поканят днес Русия, някогашния враг от Студената война, да се включи в системата. Американският президент каза, че съюзниците от НАТО очакват да работят с Русияза изграждането на сътрудничество и в тази област, признавайки, че споделят много общи заплахи.

Според Обама плановете за ПРО ще се опират на обявената от САЩ миналата година система, известна като "поетапен адаптивен подход". Това ще включва разполагане от 2011 г. на прехващачи, базирани на кораби в Средиземно море, последвано от разполагане на базирани на сушата прехващачи в Румъния от 2015 г. и в Полша от 2018 г. Вашингтон също така иска да разположи радар в Турция.

Служители от НАТО преди твърдяха, че системата е предназначена да противодейства на ракетни заплахи от Близкия изток, в частност Иран. До края на 2020 г. тя ще може да осигурявва отбрана срещу най-далекобойните междуконтинетални балистични ракети.

Източници от алианса казаха, че заради възраженията на Турция Иран няма да бъде посочен изрично като заплаха в декларацията на срещата на върха в Лисабон. Те обаче заявиха, че лидерите на НАТО ще продължат ясно да показват откъде според тях идва главната заплаха.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
Зелен преход
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: