Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Newsweek: Предизборно канцлерът на Австрия "слага кръст" на желанието на България и Румъния да са в Шенген
Автор: Петя Кузева 12:09 / 23.01.2024Коментари (1)670
©
Петък е денят, в който федералният канцлер Карл Нехамер ще открие официално кампанията за "суперизборната" 2024 година. Във Велс, Горна Австрия, той ще представи "Плана за Австрия" на Народната партия на Австрия (ÖVP). За какво точно става въпрос? Той разкри тази сутрин във видео в платформата X.  

Newsweek Romania пише: "Въпреки че Австрия настоява да задържим тези мигранти, проблемът е, че голяма част от тях не искат да останат у нас. България представлява два процента от молбите за убежище в ЕС миналата година. Румъния дори не фигурира в тази класация. През 2023 г. Румъния е издала 874 решения относно подадени заявления, от които 447 са положителни." 

Ето и още от анализа на медията.

"Нехамер защити ветото на Австрия върху Шенген срещу България и Румъния и предложи перспективата за намаляване наполовина на социалните помощи за новодошлите в страната за пет години. 

"Моята цел е всички австрийци да бъдат част от "класата на собствениците", добави той, обещавайки офанзива в областта на недвижимите имоти чрез разпределяне на жилищни субсидии. Имаме нужда от повече данъкоплатци, които да плащат по-малко данъци", е кредото на лидера на Народната партия. 

Нехамер също така иска да улесни нещата за тези, които не работят на пълен работен ден, защото са поели отговорности за полагане на грижи или гледане на деца. ÖVP ще гони и реформа на данъчната система. 

Австрия настоява да задържим мигрантите в Румъния, за да влезем в Шенген, пише Newsweek.ro. 

Въпреки че канцлерът на Австрия каза много ясно в своята предизборна програма, че поставянето на България и Румъния извън Шенген е добро нещо, той ни наложи редица трудни условия за влизане в Шенген също и по въздушни и морски граници. 

Това, дори ако големият залог е присъединяване със сухопътни граници. Румъния калкулира загуби от 6 милиарда, защото не е в Шенген, транспортната индустрия пострада много. Камионите понякога прекарват часове в опашки по границите. 

"Така Австрия настоява да задържим мигрантите в Румъния, за да влязат в Шенген. Условията за присъединяване на страната ни към европейското пространство, със сухопътни граници, отстрани изглеждат много логични. Но реалността на статистиката показва, че тези хора не искат да останат в Румъния", прави равносметката Newsweek.ro. 

Около 8000 нелегални мигранти трябва да останат в Румъния, за да влезе страната ни в Шенгенското пространство с морски и въздушни граници. 

Румъния и България постепенно ще се присъединят към Шенгенската система, а граничният контрол за въздушния и морския трафик ще бъде премахнат още през март.

Въпреки че Австрия настоява да задържим тези мигранти, проблемът е, че голяма част от тях не искат да останат у нас. Newsweek Romania вече писа колко молби за убежище са подадени в Румъния през 2023 г. 

България представлява два процента от молбите за убежище в ЕС миналата година. Румъния дори не фигурира в тази класация. През 2023 г. Румъния е издала 874 решения относно подадени заявления, от които 447 са положителни. 

Австрия установи пет съществени условия, които Румъния трябва да изпълни, за да се присъедини към Шенгенското пространство, съгласно изрично споразумение между Румъния, България и Австрия относно разширяването на зоната за свободно движение. 

Петте условия са ясно посочени в документа на Съвета на Европа, част от процедурата за одобряване на разширяването на Шенгенското пространство. 

Първото условие цели засилване на охраната по външните граници на Европейския съюз, включително утрояване на присъствието на Frontex на българската граница с Турция и българо-сръбската граница. Иска се финансова помощ и за охраната на външните граници на ЕС в Румъния и България, както и консолидирането на пилотни проекти по българо-турската и румънско-сръбската граница. 

Второто условие изисква засилен контрол на сухопътните граници между Румъния и България и между Румъния и Унгария, с мултидисциплинарни екипи и система от множество филтри за ограничаване на нелегалната миграция. 

Третото поето задължение е пълно спазване на разпоредбите на Дъблинското споразумение, задължаващо Румъния и България незабавно да приемат обратно лица, търсещи убежище от Европейския съюз, преминали транзитно през една от двете страни. 

Четвъртото условие изисква разполагането на съветници по документи, включително австрийски съветници, за съответните полети на летищата в България и Румъния, както и проверки на място при пристигане в Австрия, в съответствие с правото на Съюза. 

Последното задължение се състои в ангажимента през 2024 г. да се обсъди функциониращо Шенгенско пространство и подготовката на компенсаторни мерки по границата с Румъния и България".

Още по темата: общо новини по темата: 472
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.01.2024 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: