Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Норвегия провежда парламентарни избори
Автор: Цвети Тончева 15:13 / 13.09.2021Коментари (0)394
©
снимка: Фейсбук
Днес в Норвегия се провеждат избори за еднокамарния парламент, наречен "Стортинг“.  От 2013 г. кралството се управлява от правителствена коалиция, ръководена от консервативната партия "Хьойре“, оглавявана от премиера Ерна Солберг, но според последните проучвания левият блок, предимно Работническата партия, може сериозно да се конкурира с нея, предава ТАСС.

Въпреки че изборите са насрочени за 13 септември, много общини също гласуваха в неделя. Възможността за гласуване по-рано беше използвана от над 1,6 милиона избиратели, което е повече от 42% от имащите право на глас. В основния ден избирателните секции ще бъдат отворени от 09:00 до 21:00 часа местно време (от 10:00 до 22:00 часа българско време).

Норвежкият парламент има 169 депутати, които се избират за четири години чрез пряко, пропорционално и тайно гласуване по партийни листи.

Според Норвежкото телеграфно бюро тази година няма да има международни наблюдатели на парламентарните избори в Норвегия, защото поради пандемията се е оказало трудно да се организира тяхното присъствие.

19 партии и политически сдружения участват в изборите, но само девет имат реални шансове да получат места в парламента.

Според проучване от 9 септември, поръчано от вестниците Bergens Tidende и Verdens Gang, опозиционната Работническа партия е на първо място в класацията на политическите сили с подкрепата от 26,6% от избирателите. "Хьойре“ пък имат симпатиите на 18%.

Според местните медии много гласоподаватели, които преди са гласували за "Хьойре“, сега планират да гласуват за Работническата партия. Рейтингът на партията на премиера, според социологическото проучване, е най-ниският от март миналата година и е със 7 процентни пункта по-нисък от резултата й на изборите през 2017 г.

11,1% от избирателите са готови да гласуват за опозиционната Партия на центъра, 9,4% за опозиционната Социалистическа лява партия. Verdens Gang посочват, че те заедно с Работническата партия имат шанс да спечелят мнозинство в парламента - 86 места - и да съставят ново коалиционно правителство.

Междувременно управляващите коалиционни партньори на Хьойре - Християнската народна партия и Венстре - получават съответно 4,5% от гласовете и 3,9% от гласовете. Партията на прогреса, която напусна Кабинета на министрите по-рано, има 12,4%, опозиционните "Червени“ и Партията на зелените - 6% и 4,2%.

Според друго проучване, проведено от вестник Verdens Gang, 54% от норвежците виждат лидера на Работническата партия Юнас Гар Стьоре като бъдещ премиер, докато Солберг се подкрепя от 39% от анкетираните.

Партиите обръщат най -голямо внимание на вътрешнополитическия дневен ред - данъчно облагане, социално равенство, проблеми на младежта, образование и здравеопазване. Въпросите, свързани с опазването на околната среда и климата, са водещи в изборния дебат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: