Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова албанска групировка заплашва Македония, става страшно в Скопие
Автор: Екип Ruse24.bg 10:39 / 11.07.2014Коментари (2)271
© Ruse24.bg
Македония се готви за нова серия протести на етнически албанци заради издадените доживотни присъди по делото "Монструм". Македонци пък ще организират контрапротест пред сградата на правителството, за да покажат на албанците, че "не могат да правят каквото си искат". Ескалацията на напрежението, съпроводено със сблъсъци между албански демонстранти и полицията, бе причинена от осъждането доживот на шестима албанци за убийството на петима македонци, от които четирима непълнолетни, край Скопие дни преди Великден 2012 г.

Напълно неизвестна нова албанска военна групировка заплашва македонската полиция.

"Ако до понеделник не бъдат освободени шестимата албанци, осъдени на доживотен затвор, Армията за освобождение на Скопие започва атаки срещу полицията", се казва в съобщение на групировката, която до момента е неизвестна.

В петък в Скопие се очаква общоалбански протест. Началото му ще бъде дадено след петъчната молитва в Япашината джамия в Скопие. Хамди Ндрецай, известен като командир Пантера от Армията за национално освобождение призова полицаите албанците в Македония да хвърлят униформите на фашистката държава, тъй като революцията ще започне съвсем скоро, съобщава "Brif".

В същото време етнически македонци готвят свой контрапротест в защита на съдебната система, издала строгите присъди срещу шестимата албанци. Призивът за събирането се разпространява по социалните мрежи. "Да се съберем и да посрещнем албанците пред правителството, за да им покажем, че не могат да правят каквото си искат.", се казва в призива на организаторите. В него още се посочва, че Македония е започнала да прилича на Палестина, но Скопие не е Бейрут.

Протестът се организира пред сградата на правителството в 14 часа /местно време/.

В края на миналата седмица се стигна до сблъсъци при протестите на етническите албанци в Скопие и в още няколко града. При сблъсъците в македонската столица бяха ранени няколко десетки души, включително и полицаи.

В официално съобщение правителството в Скопие призова албанците да не се поддават на провокации и да търсят диалог при разрешаване на проблемите. Според анализатори за да се успокои обстановката, е необходимо ангажирането не само на полицията, а и на политическите партии, неправителствените организации, гражданското общество. Премиерът Никола Груевски заяви, че институциите няма да позволят протестите да излязат извън контрол и да нарушат интересите на гражданите.

Юристи изразиха увереност, че Апелативния съд ще вземе предвид много пропуски по делото "Монструм", предаде телевизия Alsat-M. Според Осман Кадриу съдът ще върне делото за повторно разглеждане, тъй като първоначалната присъда се основава само на съмнения.

Шестима етнически албанци получиха доживотни присъди за убийството на петима македонци, които бяха намерени разстреляни край Смилковското езеро близо до Скопие в навечерието на Великден 2012 г.

Насилието подчерта крехкостта на етническите отношения в Македония повече от десетилетие, откакто страната избегна на косъм гражданската война, коментира "Ройтерс". Сега един наказателен процес за жестоко петорно убийство изкара на преден план тлеещите конфликти и напрежение между македонците и етническите албанци, които съставляват близо 30% от населението на страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.07.2014 г.
0
 
 
Етнически македонци???
на 11.07.2014 г.
+1
 
 
За какво ни занимавате с проблемите на чужди държави,много по-велики и могъщи от нас при това? Като не искат да целуват ръка,да целуват албански г*з. Албанците като свършат с тях до 10 години трябва да ги държим на страна от границата си обаче!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: