Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново изследване: COVID-19 предизвиква мозъчни увреждания при новородени
Автор: Екип Ruse24.bg 12:31 / 12.04.2023Коментари (0)468
©
Вирусът COVID-19 причини дълготрайни ефекти на много възрастни, които те все още усещат и до днес. Сега експертите откриха доказателства, че ефектите от COVID-19 могат да се предават от бременна майка на дете, като по този начин бебетата могат да се родят с мозъчни увреждания. Вирусът COVID-19 или SARS-CoV-2 е силно заразно вирусно заболяване, идентифицирано за първи път в Ухан, Китай, през декември 2019 година.

Днес пандемията все още продължава с милиони потвърдени и смъртни случаи по целия свят. Препоръчват се ваксини и други мерки за обществено здраве, като носене на маска и социално дистанциране, за да се забави разпространението на вируса. Симптомите на COVID-19 могат да варират от леки до тежки и могат да включват треска, кашлица, умора, болки в тялото, загуба на вкус или обоняние, задух и респираторен дистрес.

Вирусът се разпространява предимно чрез дихателни капчици, когато заразеният човек говори, кашля или киха, като може да се разпространи и чрез докосване на замърсени повърхности и след това докосване на лицето. При бременните майки, COVID-19 може да се разпространи през плацентата, причинявайки увреждане на мозъка на плода.

Плацентата е важен орган, който свързва развиващото се бебе с матката на майката по време на бременност. Плацентата действа като бариера между майката и плода, предпазвайки бебето от вредни вещества, които могат да присъстват в кръвта на майката. Някои неща могат да преминат плацентарната бариера, включително заболявания, които могат да заразят развиващото се бебе, което да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Има няколко известни заболявания, които могат да преминат през плацентата и да заразят плода, като рубеола, цитомегаловирус, ХИВ и вирусът Зика. Нови изследвания от университета в Маями вече съобщават за първите два потвърдени случая, при които вирусът COVID-19 е преминал през плацентата на майката и е причинил увреждане на мозъка при бебетата. Бебетата са родени през 2020 година още преди ваксините да бъдат налични, информират от vesti.bg.

Лекарите и преди подозираха, че това е възможно, но досега нямаше преки доказателства. Известно е, че вирусите, които преминават плацентарната бариера, причиняват глухота, слепота, сърдечни дефекти, интелектуални затруднения, слепота и гърчове. Проучване на John Hopkins Medicine отбелязва, че бебета, които получават припадъци, могат да имат забавяне в развитието по-късно в живота си.

Съобщава се, че двете новородени са имали гърчове в първия ден от живота си, страдат от микроцефалия и значително изоставане в развитието. При раждането бебетата са били отрицателни за COVID-19, но са имали откриваеми антитела срещу COVID-19 и повишени възпалителни маркери в кръвта. Едно от бебетата претърпява неочаквана детска смърт на 13 месеца. 

Второто бебе имало контролен преглед на една година. Изследване разкрива, че то има микроцефалия, необичаен неврологичен преглед и значително забавяне на неврологичното развитие с невъзможност да се преобръща или да седи без опора. В момента бебето е в хоспис, казва Американската академия по педиатрия.

Акушер-гинекологът Шахназ Дуара, който е съавтор на изследването, казва, че тези случаи изглеждат редки. Той също така препоръчва бременните жени, заразени с COVID-19, да се консултират с педиатър, за да следят за забавяне на развитието на детето си. Освен това изследователският екип призова бременните жени или жените, които планират да забременеят, да се ваксинират срещу COVID-19.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: