Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обама отмени изтеглянето на американските военни от Афганистан
Автор: Екип Ruse24.bg 10:47 / 16.10.2015Коментари (8)289
©
Американският президент Барак Обама отмени изтеглянето на войските от Афганистан, така че САЩ ще продължат военното си присъствие в страната и след 2016 г.

Обама обяви, че е взел решение да задържи намиращите се в Афганистан 9800 американски военни през по-голямата част от 2016 г., а от 2017 г. да остави там 5500 войници, защото ситуацията със сигурността "все още е много деликатна, а на някои места има риск от влошаване".

Сегашното решение е промяна спрямо обещанието на Обама да изтегли американските войски преди края на мандата си, който завършва в началото на 2017 г., отбелязва Асошиейтед прес.

"Не подкрепям идеята за безкрайна война. Като се има предвид какво е заложено в Афганистан обаче, аз съм твърдо убеден, че трябва да направим това допълнително усилие", заяви Обама.

"Това е правилното решение. Като главнокомандващ няма да допусна Афганистан да бъде използван като убежище от терористите, за да нападнат отново нашата страна", добави президентът, цитиран от Ройтерс.

"Властите на Афганистан носят пълната отговорност за сигурността на страната си, но афганистанските сили за сигурност не са толкова силни, колкото трябва, поради което и взех това решение", каза Обама.

През март той преустанови изтеглянето на американските войски от Афганистан, макар и по-рано да обеща, че до края на тази година половината от тях ще се върнат у дома, а след още една година ще има американски военни само на територията на посолството в Кабул.

Смята се, че президентът се е отказал от тези свои намерения под натиска на Пентагона и на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, както и на афганистанското държавно ръководство, което се опасява, че афганистанската армия няма да може сама да защити страната от талибаните и Ал Каида, отбелязва ТАСС.

Решението на САЩ подготвя почвата за продължаване присъствието на НАТО в Афганистан

НАТО заяви днес, че в близките седмици ще вземе решения за бъдещия обхват на своята мисия в Афганистан, след като САЩ обявиха, че ще запазят военното си присъствие в страната през по-голямата част от 2016 г., съобщи Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че решението на американския президент Барак Обама да остави 9800 войници на САЩ в Афганистан през по-голямата част от следващата година подготвя почвата за продължаване на присъствието на алианса.

"В близките седмици алиансът ще вземе ключови решения за бъдещия обхват на остатъка от неговата поддържаща мисия", каза Столтенберг в Черна гора.
"Значителният принос на САЩ ще бъде важен фактор, когато обмисляме бъдещите действия", заяви той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Защо да ги изтегля? Те и без друго брадатите чалми му ги връщат в алуминиеви ковчези.
0
 
 
ХА ХА ХА ХА, ПУТИН ВИ ОБЕЩА, ЧЕ ИЗЛЕЗЕТЕ ЛИ ОТ АФГАНИСТАН ВЛИЗА ТОЙ И ВСИЧКИ МАКОВИ ПОЛЕТА ЩЕ БЪДАТ ИЗГОРЕНИ. ЗА НЕЗНАЕЩИТЕ МАКОВИТЕ ПОЛЕТА В АФГАНИСТАН СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НА АМЕРИКАНЦИТЕ ТАМ СА СЕ УВИЛИЧИЛИ ОКОЛО 2-3 ПЪТИ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: