Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обвиниха в изнудване бивш директор на френското външно разузнаване
Автор: Тереза Герова 09:44 / 05.01.2023Коментари (0)259
©
Срещу бившия директор на Главната дирекция за външно разузнаване на Франция (DGSE) Бернар Бажоле бяха повдигнати обвинения в "съучастие в изнудване" и "посегателство върху личната свобода", съобщава националният ежедневник Le Monde.

Бажоле, който оглавяваше разузнавателната служба от април 2013 г. до май 2017 г., заедно с началника на кабинета си генерал Жан-Пиер Палас, са одобрили изнудването на бизнесмена Ален Дюменил. През март 2016 г., когато той трябвало да лети за Женева от парижкото летище "Шарл дьо Гол“, гранични полицаи го помолили да отиде в полицейското управление за проверка на самоличността. Там двама цивилни агенти на DGSE са обявили, че Дюменил трябва да върне дълг от 15 млн. евро. Според бизнесмена агентите му показали снимки на семейството му и го заплашили, но той отказал да съдейства и подал жалба.

Твърди се, че дългът е свързан с тайна хазна, която DGSE попълва с инвестиции от Първата световна война насам. В началото на новия век разузнавателната агенция загуби около 23 милиона евро след неуспешна инвестиция в EK Finances, компания, която комбинира няколко марки луксозни стоки. За да компенсират загубите, служителите на DGSE се споразумели с Дюменил да изкупят обратно акции чрез размяна на активите на неговата компания Francesco Smalto Holding. Както заявиха подсъдимите по делото на съдебното заседание, вместо да си осигури печалби чрез търговия на борсата, бизнесменът обяви фалит.

Според Байоле Франсоа Оланд, който тогава бе президент на страната, е бил наясно с финансовите проблеми на DGSE, но бившият шеф на разузнавателната служба твърди, че не е търсил неговото одобрение относно предстоящия разпит на Дюменил. Той каза, че е разрешил само разпита на летището, без да навлиза в подробности за методите на провеждането му. Имената на агентите, участвали в него, не бяха разсекретени.

"Това обвинение, разкриващо истински национален скандал, не слага окончателен край на разследването“, казаха пред изданието адвокатите на бизнесмена, като увериха, че ще настояват в процеса да бъдат включени всички замесени.

Бажоле на свой ред призна, че е шокиран от това развитие, като припомни, че Дюменил, по думите му, е "откраднал обществени средства". Той призна в съда, че е шпионирал предприемача няколко години, но обясни това с факта, че е заподозрян в трафик на наркотици и други незаконни дейности.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: