Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Около 80 хиляди излязоха на протест срещу Нетаняху в Тел Авив
Автор: Иван Христов 09:40 / 15.01.2023Коментари (0)362
©
Израелската опозиция организира в събота вечерта масови протести срещу политиката на новото правителство на страната, което бе оглавено от Бенямин Нетаняху в края на декември. Най-големият се проведе в Тел Авив, съобщи Jerusalem Post.

Демонстрацията беше на площад Хабима в центъра на града. Според изданието полицията оценява броя на участниците на около 80 хиляди души. Площадът и прилежащите улици, въпреки дъждовното време, се препълниха, поради което полицията трябваше да блокира подходите към мястото на митинга и да спре да пуска нови хора, които искаха да участват в митинга, отбелязва вестникът. Митингът протече спокойно, служителите на реда бяха принудени да блокират подходите към мястото на митинга.

По-малки акции се проведоха и в други големи градове на страната. Според Jerusalem Post, опозиционерите са провели митинг в Йерусалим близо до резиденцията на израелския президент Ицхак Херцог, където митингът събра около 1500 души. Още няколко хиляди демонстраха в Хайфа, съобщава вестникът.

На 29 декември 2022 г. израелският парламент гласува на извънредно заседание за доверие в правителството, съставено от Нетаняху след изборите на 1 ноември, на които десните, крайнодесните и ортодоксалните религиозни партии получиха мнозинството от гласовете. След това министрите и новият премиер положиха клетва. В същия ден Нетаняху проведе първото заседание на новия кабинет, а опозицията организира първия си митинг, протестирайки пред стените на Кнесета в Йерусалим срещу сформирането на ново правителство.

В началото на януари протестите на опонентите на Нетаняху започнаха да набират скорост във връзка с проекта за правна реформа, който беше представен от новия ръководител на Министерството на правосъдието Ярив Левин. Предложената реформа включва, наред с други неща, ограничаване на правомощията на Върховния съд на Израел върху закони и правителствени решения, както и даване на контрол на правителството върху подбора на съдии.

Тези планове веднага предизвикаха яростни протести на опозицията. Противниците на реформата настояват, че така, както е представена, тя подкопава демократичните устои на държавата. На 7 януари противниците на новия кабинет проведоха първия масов митинг в центъра на Тел Авив, който, според организаторите, събра 10 000 участници.

В понеделник лидерът на големия опозиционен блок "Държавен лагер“, бившият министър на отбраната Бени Ганц призова противниците на реформата да продължат масовите протести. В същото време той изрази мнение, че в израелското общество вече "назрява братоубийствена война“ и хвърли отговорността за евентуална ескалация на конфликта върху Нетаняху. Той от своя страна каза, че новото правителство е съставено в резултат на демократични избори и ще продължи да изпълнява програмата, гласувана от избирателите, въпреки конфронтационната риторика на опозицията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: