Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оля Ал-Ахмед: Някой си е наточил зъбите за Судан, войната може да подпали целия регион
Автор: Росица Лаханова 10:31 / 28.04.2023Коментари (0)394
©
В Судан става катастрофа, хората са хванати в капан. Тази война дойде като гръм от ясно небе, чужденците бягат, но няма къде да избяга суданският народ. Това са древни нубийци, които не са свикнали да бягат, това е народ, който не обича да е бежанец. Някой си е наточил зъбите за Судан, защото има много злато и газ, но ако не се спре войната, може да подпали целия регион. Това каза за "Фокус" в предаването "Денят на фокус" журналистът Оля Ал-Ахмед в коментар по темата за войната в Судан.

"Една част от моето семейство успя да се евакуира. На днешния ден моят баща, който беше суданец, си замина от този свят и се чудя как би реагирал, ако беше жив, на тази касапница, която се случва в родината му. От човешка гледна точка в Судан става катастрофа, хората там са хванати в капан. Всички чужденци бягат, чуждите държави изтеглят своите граждани, което е напълно нормално, но кой да изтегли суданците?", зададе риторичен въпрос журналистката.

"Суданският народ е достоен народ, суданците не обичат да бъдат бежанци. Това са древни нубийци и не са свикнали да бъдат бегълци", допълни тя.

По думите й, част от столицата Хартум, която е невероятна забележителност на света, където се сливат Белият и Черният Нил, вече е превърната в руини. Училища и болници са направени на военни бази на воюващите групировки, хората бягат за северен и западен Судан. Ако трябва да бягат суданците някъде, най-безопасно е в Чад. По последни данни над 20 000 са прекосили границата с тази страна. Втората страна, достъпна за суданците, е Египет.

"В тази части на Судан няма ток и пречиствателни станции, няма медикаменти и храна. Страната беше зле икономически, с грамадна инфлация, а сега и тази война дойде като гръм от ясно небе", допълни Оля Ал-Ахмед.

"Не е добра идеята, че преговорите между паравоенните сили и суданската армия трябва да се водят в южен Судан. Преговорите трябва да се водят на неутрална територия", смята тя.

"Политически е много сложна ситуацията. Дори експертите са затруднени с анализирането й. Паравоенните сили за бърза подкрепа и суданската армия свалиха цивилното правителство при един преврат през октомври 2021 година. Сега те самите са въвлечени в борба за власт, която дерайлира и заплашва да дестабилизира цял район. Суданците искаха демокрация и плавен преход на властта от военните към народа", каза Оля Ал-Ахмед, като подчерта:

"Много е тежко за един народ да бъде управляван от военна хунта. Това в момента е военна хунта. Проблемът е прост, но е сложно решението. В момента действа максимата "разделяй и владей".

Тя  припомни, че всяка една война е породена от жаждата за власт: "Така направиха и със Сирия - те я разкъсаха и завзеха петролните находища. Судан е много апетитна държава, тя е третата страна в света по износ на злато, има памук, природен газ, плантации от каркаде. Това е апетитно за много хора зад границите на Судан. Някой си е наточил зъбите, заграбват тази страна и оставят суданския народ да гине в мизерия".

"Ако този конфликт не бъде париран, колкото се може по-бързо, той ще запали целия район. Защото могат да се намесят съседните държави с тенденцията уж да помогнат. Няма гаранция коя съседна страна на чия страна ще се намеси. Трябва да се седне на масата за преговори за постигане на траен мир, а не временно примирие, както е сега", категорична е Оля Ал-Ахмед.

Още по темата: общо новини по темата: 8
02.05.2023 »
30.04.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
28.04.2023 »
28.04.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: