Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Европейската банка казаха можем ли да плащаме в евро и лева
Автор: Екип Ruse24.bg 09:15 / 03.07.2023Коментари (1)384
©
През седмицата финансовият министър съобщи, че се водят разговори с Европейската комисия и Европейската централна банка дали е възможно да ползваме заедно евро и лев преди приемането ни в еврозоната. От банката заявиха за БНТ, че такава практика няма за страни, които не са приети в еврозоната. Какви са възможностите на практика обаче това да стане?

Възможно най-бързото приемане на еврото е по-добрият вариант за България, отколкото продължителното използване паралелно на двете валути. Това е позицията на бизнеса. Липсата на информационна кампания и множеството въпросителни също са голям проблем, обясняват експертите.

Преговорите на България с ЕЦБ и ЕК са ясен политически знак за присъединяването на страната към еврозоната, което ще помогне и за намаляване на страховете в българското общество. Моделът на продължително паралелно използване на двете валути обаче може да доведе до проблеми, изтъкват от Българската стопанска камара (БСК).

"Той не е познат у нас, няма данни в нито една друга страна членка на еврозоната, която да е прилагала подобен механизъм. Ние трябва да се стремим възможно най-бързо да въведем еврото, а не да поддържаме паралелни механизми", заяви Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор в БСК.

Фирмите в различните икономически отрасли ще се нуждаят от ясни параметри за работата и буфер между 3 и 6 месеца, за да ги изпълнят, обясняват от работодателската организация. Добър пример за въвеждане на еврото е Хърватия, посочват експертите:

"В Хърватия, за която погледнах наскоро, срокът за паралелна работа е бил от септември 2022 г. Четири месеца са работили паралено с тяхната валута, хърватска куна и евро, и само 15 дни след въвеждането на еврото. Струва ми се, че такъв срок е напълно нормален, но държавата трябва да предприеме няколко допълнителни действия в тази насока. Както в Хърватия банките са били задължени целия този период да обменят всички превалутирания спрямо фиксинга, който е на хърватската национална банка и това е огромно улеснение и мисля, че държавата също трябва да помисли за това у нас", посочи Хазарос Четинян, управител на счетоводна кантора.

От бранша посочват още, че периодът за използване на двете валути може да послужи и за приспособяване към еврото, например, за пренастройване на счетоводния софтуер.

"Фирмите, които ги разработват, трябва да се подготвят по-отрано и това е възможност да се види къде са пробойните, какви са подводните камъни при закръглянето, защото трябва да бъде използван курсът 5 знака след десетичната запетая", поясни Рая Петрова, председател на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия.

Липсата на прието законодателство във връзка с членството на страната в еврозоната и отсъствието на активна информационна кампания остават актуални проблеми, посочват експертите:

"Говоря не само за информационна кампания по медиите, говоря за срещи по места, по общини, области, за разговори с гражданите, за да могат да се видят всички аспекти. Всяка засегната група да може да види как се решава нейния проблем. От една страна са потребители, от друга страна е малък бизнес по-голям бизнес, общини, администрация. Изключително важна е информационната кампания и тя трябва да бъде водена на лесен и достъпен език", заяви Станислав Попдончев.

"Тепърва предстои в пленарна зала да се приеме законът за въвеждане на еврото в България. Това е от изключително голямо значение какво ще се случи в следващите месеци, реално се бави, има въпроси без отговор", допълни Рая Петрова.

Според законопроекта за въвеждане на еврото у нас се предвижда едномесечен преход, в който двете валути ще бъдат заедно в обращение.

Още по темата: общо новини по темата: 367
09.05.2024 »
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: