Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От този свят си отиде свят човек
Автор: Екип Ruse24.bg 16:45 / 07.11.2022Коментари (0)423
©
Кипърският архиепископ Хризостом II почина тази сутрин на 81-годишна възраст, предава БГНЕС.

Предстоятелят на Кипърската църква беше болен от рак, но това не му пречеше да изпълнява задълженията си. През последните седмици състоянието му се влоши, като много хора, включително митрополити и политици, го посетиха, за да се сбогуват с него. За местоблюстител на катедрата е определен митрополитът на Пафос Георгий, който ще остане на този пост до интронизацията на новия архиепископ, съобщава "Двери".

В официалното лекарско съобщение за смъртта му се казва: "Негово Блаженство архиепископ Хризостом Кипърски почина днес, 7 ноември, в 06:40 ч. Негово Блаженство почина мирно, посрещайки изпитанието на болестта си със смелост, търпение и християнско мъжество. Тези от нас, които бяха близо до него в трудните часове на болестта му, станахме свидетели на неговото смирение, на кротостта на душата му, дълбоката му вяра и загрижеността му за паството. Негово Блаженство е видна и важна личност в Кипърската църква. Той оставя в наследство дело, което се отличава с проницателност, смелост, зачитане и възстановяване на историческата традиция на Църквата, заедно с новаторски промени, като винаги се стремеше към единството и сплотеността на Църквата. Това, което винаги ще ни съпътства, е неговата прямота, доброта, благородство и усмивка“.

Архиеп. Хризостом е роден на 10 април 1941 г. в Талан, Пафос. След като завършва основното училище, той е приет за послушник в манастира "Св. Неофит“. След това е изпратен в гимназията в Пафос, която завършва през 1963 г. На 3 ноември с. г. той е ръкоположен за дякон от тогавашния хорепископ на Тримитус, а по-късно митрополит на Никозия Георгий. В продължение на пет години той е настоятел на манастира.

През 1968 г. се записва в Богословския факултет на Атинския университет, който завършва през 1972 г. На 19 октомври с. г. е избран единодушно за игумен на манастира "Св. Неофит“. Ръкоположен е за презвитер, а после става архимандрит и игумен от приснопаметния архиеп. Макарий Трети.

На 25 февруари 1978 г. той е избран за епископ на Пафос, а на следващия ден е ръкоположен за епископ и интронизиран. Като митрополит на Пафос той се посвещава на образованието и подобряването на условията на живот на духовенството, както и на духовното усъвършенстване на паството си. За тази цел той възстановява някога прочутата Арсинойска епархия и препоръчва на Св. Синод архим. Георгий (Папахрисостому), който единодушно го избира за първи епископ на възстановената Арсинойска епархия.

Тази успешна инициатива беше прелюдия към визията на архиеп. Хризостом за разширяване на броя на митрополиите и хорепископиите, за да може Кипърската църква отново да придобие пълната автокефалия, на която се е радвала преди франките да я завладеят през 1222 г. и булата на папа Александър Четвърти от 1260 г.

Многократно е представлявал Кипърската църква в различни православни и междухристиянски диалози, междуцърковни конференции, интронизации на нови предстоятели на други църкви и др. На 5 ноември 2006 г. е избран за архиепископ на Кипър и е интронизиран в неделя, 12 ноември 2006 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: