Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отбелязват 75 г. от атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки
Автор: Екип Ruse24.bg 14:51 / 09.08.2020Коментари (0)605
©
С официална церемония днес японският град Нагасаки отбеляза 75-ата годишнина от американската атомна бомбардировка, като кметът и малкото все още живи оцелели призоваха световните лидери, включително своите, да направят повече за забраняването на ядрените оръжия, предаде Асошиейтед прес.

В 11:02 ч., моментът, когато на 9 август 1945 г. американският бомбардировач Б-29 пуска 4,5-тонната бомба "Fat Man", оцелелите и другите присъстващи почетоха с минута мълчание загиналите над 70 000 души. На 15 август Япония капитулира, което слага край на Втората световна война.

На церемонията днес в Парка на мира в Нагасаки, която заради коронавируса бе в ограничен вид, кметът Томихиса Тауе прочете декларация за мир, в която изрази загриженост, че ядрените държави през последните години са се оттеглили от усилията за ядрено разоръжаване и вместо това модернизират и миниатюризират ядрените оръжия за по-лесна употреба.

Кметът специално упрекна САЩ и Русия за отказа от Договора за оръжията със среден и по-малък обсег. "В резултат заплахата от ядрените оръжия става все по-реална", каза той. Напомняйки, че Договорът за неразпространението на ядреното оръжие я влязъл в сила преди 50 години (на 5 март 1970 г.), Тауе призова САЩ и Русия дa посочат "осъществим път" към своето ядрено разоръжаване по време на прегледа на договора догодина. Той също така призова японското правителство и депутатите бързо да подпишат договора от 2017 г. за забрана на ядрените оръжия.

Премиерът Шиндзо Абе, йкот също участва в церемонията, разкритикува договора като нереалистичен и напомни, че нито една от ядрените държави не се е присъединила към него и че той няма широка подкрепа дори сред неядрените държави. По думите му договорът е бил приет, без да се вземе предвид "реалността на тежките предизвикателства към националната сигурност". Абе отбеляза също така, че Япония е изправена пред заплахите от развитие и модернизиране на ядрени оръжия "от съседни страни в региона".

Договорът се различава от позицията и подхода на Япония, макар че те споделят една и съща цел - премахването на ядрените оръжия, подчерта той. Абе, който многократно е отказвал да подпише договора, отново повтори, че подходът на Япония е да не взема страна, а да служи като мост между ядрените и неядрените държави, за да насърчава диалог с цел постигане на пълна ядрена забрана.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: