Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отпорът на тероризма изисква синхронизирани действия на международната общност
Автор: Екип Ruse24.bg 16:25 / 25.11.2015Коментари (0)820
© Impact Press Group
Терористичната атака в Париж не е единствено срещу Франция, а срещу цяла Европа и нашите основни европейски свободи и ценности. Първата реакция на Европа е да покажем солидарност с парижани и френския народ. Да бъдем солидарни обаче не трябва да означава да си затваряме очите за недобро функциониране на част от инструментите, с които разполагаме за борба с тероризма. 

Време е за спешни решителни действия, а не за дълги дискусии. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел в пленарен дебат с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, министъра на външните работи на Люксембург Николас Шмит и комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос относно терористичните нападения в Париж и мерките против тероризма. 

Дебатът се фокусира върху антитерористичните мерки, действащи в момента или предвидени за в бъдеще.

Представителите на Съвета и Комисията отправиха призив за солидарност в действията на ЕС, приемане на досието за резервационните данни на пътниците преди края на годината, засилено сътрудничество с непосредствените съседи на Съюза, подобряване на сътрудничеството между разузнавателните служби на държавите-членки и не на последно място да не се смесват понятията за бежанци и терористи.

Мария Габриел очерта три ключови мерки в борбата с тероризма.

На първо място е по-доброто управление на външните граници. Тя настоя за засилване на полицейското и съдебно сътрудничество и сътрудничеството между разузнавателните служби на държавите-членки, защото резултатите до голяма степен остават половинчати. Съществуват също така значителни пропуски при свързването на различните бази данни.

В международен план Мария Габриел подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството с трети държави, по-специално в борбата срещу финансирането на тероризма. "Важно е също да предвиждаме последствията и резултатите от действията на ЕС на място. Отслабването или унищожаването на Ислямска държава не трябва да дава простор за други заплахи за сигурността", наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Не на последно място тя приоритизира мерките за предотвратяване на радикализацията. "Атаките в Париж трябва да ни служат за поука. Само засилване на сигурността не е достатъчно. Нужен е подробен анализ за различните профили на хората, които биват вербувани от терористичните организации, за да дадем адекватен отговор. Борбата с радикализацията трябва да бъде предварително водена на интелектуално, културно и социално ниво", заключи Мария Габриел.


Още по темата: общо новини по темата: 101
11.05.2016 »
02.04.2016 »
12.03.2016 »
28.02.2016 »
24.02.2016 »
19.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: