Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пакистан прие закон за химическа кастрация на изнасилвачите
Автор: Екип Ruse24.bg 15:03 / 19.11.2021Коментари (0)305
©
Химическа кастрация за изнасилвачите, предвижда нов закон в Пакистан. Специални трибунали ще гледат дела за изнасилване и сексуален тормоз над жени или деца, което ще позволи ускорено разглеждане на тези случаи. Според официалните данни в Пакистан се извършват средно по 11 изнасилвания на ден. Властите обаче признават, че реалният брой на изнасилванията  е много по-голям.

Нов закон в Пакистан предвижда създаване на национален регистър на сексуалните насилници и химическа кастрация за изнасилвачите, предаде Франс прес. Законът, чиято цел е да ускори правоприлагането на сескуално насилие, бе утвърден от президента на страната Ариф Алви.

Законът предвижда химическа кастрация на сексуални насилници дори при първо престъпление от подобен характер. Кастрацията ще бъде извършвана по разпореждане на съдия.

Голяма част от консервативната мюсюлманска държава живее по патриархални правила и потискането на жените е нещо обичайно. Жертвите на сексуални престъпления са твърде уплашени, за да говорят, а евентуалните им жалби се разглеждат през пръсти, отбелязва Агенция Франс прес.

Новият закон беше приет, след като през септември майка беше изнасилена пред децата й от членове на банда край магистрала. Този случай получи силен отзвук в страната и доведе до призиви за налагане на по-тежки наказания за сексуални престъпления срещу жени и деца.

След изнасилването на майката, високопоставен полицейски служител каза, че отговорността е нейна, защото е карала сама по магистралата, без да е придружена от мъж.

Запитан за случая през септември, премиерът Имран Хан първоначално се обяви за "публично обесване". Но взимайки под внимание, че подобна практика ще се отрази неблагоприятно на международния имидж на Пакистан, впоследствие каза, че предпочита да се прибягва до химическа кастрация.

Правозащитници обаче поставиха под съмнение ефективността на това наказание. Тази процедура е "жестока, нехуманна и унизителна" и няма да допринесе с нищо за подобряване на несъвършената съдебна система, каза Римел Мохидин, експерт за Пакистан в неправителствената организация "Амнести интернешънъл".

Нигад Дад, защитник на правата на жените, приветства новия закон, но изрази съмнение, че химическата кастрация може да има възпиращо или оздравително действие.

Нормативният акт предвижда също в цялата страна да бъдат обособени килии за затваряне на предполагаеми изнасилвачи, в интерес на първоначалното разследване, както и слагане на край на спорния преглед за девственост. Тази практика вече бе осъдена от Световната здравна организация като ненаучна и травмираща.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: