Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Папата към отците: Алчни сте и лицемерни
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 24.12.2014Коментари (0)254
©
Папа Франциск шокира висшите духовници във Ватикана, като вместо коледни пожелания им отправи критики с безпрецедентно суров език на традиционното им събиране.

Светият отец описа 15-те "болести", които заплашват висшето духовенство и Курията - правителството на Римокатолическата църква, предадоха световните агенции. Франциск говори при пълна тишина пред кардиналите в зала "Клементина" във Ватикана.

В речта си папата осъди алчността, податливостта на духовниците на светската суета, празнословието, клеветите и раздорите. Франциск отбеляза, че Курията изневерява на Евангелието и е заплашена от болести, които трябва да лекува. Папата използва шокиращи думи, като призова кардиналите да оставят Светия дух да вдъхновява делата им, а не да се стремят да го опитомят.

15-те болести на духа

1. Чувство за безсмъртност, недосегаемост или незаменимост

"Курия, която не се самокритикува, не се променя и не се стреми да се подобри, е едно болно тяло."

2. Твърде много работа

"Това е болестта на тези, които като Марта в Евангелието губят себе си в работата, като не обръщат внимание на това, което е по-добро - да приседнат в краката на Исус." Папата разказа как Исус призовал учениците си "да си починат малко", тъй като пренебрегването на нужната почивка носи притеснение и стрес.

3. Духовно и умствено вкаменяване

"Опасно е да загубиш тази човешка чувствителност, която ти позволява да плачеш, когато другите плачат, и да празнуваш, когато всички около теб са радостни."

4. Много планиране

"Да подготвяш добре нещата, наистина е необходимо, но не се поддавайте на изкушението да се опитвате да ограничавате или командвате свободата на Светия дух. Тя е по-голяма и по-щедра от който и да е човешки план."

5. Работа без координация - като оркестър, който произвежда само шум

"Това се получава, когато кракът казва на ръката: "Нямам нужда от теб", или пък ръката казва на главата: "Аз командвам."

6. Духовен Алцхаймер

"Наблюдаваме го у хора, които са забравили срещата с Бог, у тези, които са изцяло зависими от тяхното "тук" и "сега", от своите страсти, прищевки и мании. Намираме го у тези, които изграждат стени около себе си и стават роби на идолите, които са построили със собствените си ръце."

7. Хвалбите

"Когато външният вид, цветът на дрехите или титлите стават главните цели в човешкия живот."

8. Екзистенциална шизофрения

"Това е болестта на тези, които водят двойствен живот. Плодът на лицемерието, което е типично за посредствените. Това е прогресиращата духовна празнота, която нито една академична степен не може да запълни. Това е болестта, често спохождаща тези, които изоставят духовната служба и се ограничават само с бюрократична работа, като губят контакт с реалността и с хората."

9. Терорът на клюките

"Това е болестта на страхливците, които, нямайки куража да говорят директно, говорят зад гърба на другите хора."

10. Възхвала на началниците

"Това е болестта на тези, които се подмазват на по-висшестоящите, като се надяват по този начин да спечелят благоразположението им. Те са жертва на кариеризъм и опортюнизъм, отдават чест на хора, които са далеч от Бог."

11. Безразличие към другите

"Когато заради ревност или коварство човек намира радост в това да гледа как другият пада, вместо да му помогне да се изправи и да го окуражи."

12. Погребална физиономия

"В реалността театралната суровост и стерилният песимизъм често са симптоми на страх и несигурност. Апостолът трябва да бъде учтив, спокоен, ентусиазиран и щастлив и да излъчва радост където и да отиде."

13. Да искаш все повече

"Това се получава, когато апостолът се опитва да запълни екзистенциална празнота в сърцето си, като трупа материални блага не защото има нужда от тях, а защото се чувства по-сигурен."

14. "Тесен кръг", който иска да е по-силен от цялото човечество

"Тази болест винаги започва с добри намерения. С течение на времето обаче тя заробва членовете, като се превръща в рак, заплашващ хармонията на цялото тяло. Причинява много злини и скандали, особено сред по-младите ни братя."

15. Търсене на изгода и перчене

"Това е болестта на тези, които ненаситно се опитват да умножат властта си. За да направят това, те са способни да клеветят, очернят и дискредитират другите дори във вестници и списания, като показват, че могат повече от останалите."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: