Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия
Автор: Самуил Иванов 12:57 / 27.05.2024Коментари (0)1075
© Фокус
Парламентарната асамблея на НАТО прие три проектодекларации, с които очертава бъдещето на Алианса и засвидетелства подкрепата за Украйна във войната с Руската федерация. Трите проектодекларации бяха приети преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе през юли тази година.

С първата декларация делегатите приеха резолюция за бъдещето на НАТО преди срещата във Вашингтон. С нея се предвижда да бъде създаден Център за устойчивост, да бъдат призовани всички съюзници да насочват 2% от БВП за нуждите на отбрана, да се създаде нужната подготовка за възпирането на Русия. Тя бе приета със само два гласа "против“.

С втората декларация делегатите приеха да подкрепят Украйна до края на войната. С нея се цели ускоряването на предoставянето на военно-техническата помощ за Украйна, създаването на мисия на НАТО за Украйна, приемането на Пътна карта за оперативната съвместимост, създаването на Център за върхови постижения на Алианса и други. Друг много важен аспект от декларацията е стартирането на процеса по приемането на Украйна в НАТО.

Като поправка в декларацията, делегатите приеха да се създаде параграф за използването на всички възможности за предоставянето на ПВО системи на Украйна. Друга поправка предвижда да се даде възможност на украинската страна да атакува легитимни военни цели на руска територия. 

При дебатите италианските представители заявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при условие, че тя няма да се използва на руска територия. Представителите на Великобритания подчертаха, че "няма смисъл ракетите да не може да бъдат използвани срещу Русия, докато Русия стреля срещу Киев". Френските делегати бяха категорични, че до момента Украйна е спазвала всички рестрикции по отношение на оръжията, както и принципите на международното право, но не такъв бил случаят от страна на Руската федерация.

Украинските делегати благодариха за подкрепата и заявиха, че не са успели да предотвратят нападението над Харков, въпреки че предварително са имали информация за струпването на войски. Те призоваха да получат зелена светлина за атакуване на легитимни руски военни цели на руска територия.

Третата точка бе свързана с приемането на асоциирано членство за Малта и Косово. Делегатите решиха и двете страни да получат такова.

Председателят на Асамблеята Михал Шчерба заяви, че към Вашингтон трябва да бъде изпратено ясно послание за визията за бъдещето на Алианса. Той подчерта, че е важно да бъде показано, че държавите членки на НАТО са готови да подкрепят украинската страна до края на войната.

Още по темата: общо новини по темата: 3230
16.06.2024 »
16.06.2024 »
16.06.2024 »
16.06.2024 »
15.06.2024 »
08.06.2024 »
предишна страница [ 1/539 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Земетресение до Пловдив на 17 юни 2024 г.
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: