Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пендаровски: Искането на България е скандално
Автор: Екип Ruse24.bg 14:47 / 06.04.2023Коментари (0)543
©
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски нарече скандално искането България да бъде част от процеса на конституционните промени.

"Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място, каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, след като участва в откриването на конференция "Стратегия за ромите, напредък и следващи стъпки“. 

Вчера Министерството на външните работи реагира на думите на българския министър на външните работи Николай Милков в Брюксел, че България би искала да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония, "за да може той да върви гладко“.

"Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Османи, надявам се те да откликнат“, посочи Милков.  

Министерството на външните работи в Северна Македония, също вчера излезе с позиция, в която се казва, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на Република Северна Македония, който като задължение е свързан с преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Очаква се парламентът на страната да вземе такова решение, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония, представени в парламента, и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България и такова искане нито е получено, нито е обсъждано между министрите Османи и Милков.

По повод предложението на ВМРО-ДПМНЕ за модел на конституционните промени в Северна Македония да се използва хърватската конституция, в която се използва понятието малцинство, Пендаровски заяви, че дебатът за концепцията за мнозинството и малцинствата в Северна Македония е приключил с Рамковото споразумение от 2001г.

"И в бивша Югославия никога не сме използвали термина национални малцинства, но имаше народи и националности. Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е числено по-малък от мнозинството хора. Мисля, че това е неуместен дебат и не бива да си губим времето с него“, посочи Пендаровски, цитиран от БТА.

Още по темата: общо новини по темата: 674
27.04.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: