Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плъхове с раници ще помагат при земетресения
Автор: Екип Ruse24.bg 14:14 / 25.10.2022Коментари (0)278
©
Земетресенията и ураганите могат да изравнят цели градове със земята. Задачата на спасителните екипи, които издирват оцелели, далеч не е лека и малко помощ винаги е добре дошла. А тя би могла да дойде в лицето на иначе дразнещи вредители – плъховете.

Белгийската неправителствена организация APOPO снабдява гризачите с малки високотехнологични раници, за да помагат на спасителите да открият пострадали при подобни бедствия.

"Плъховете обикновено са доста любопитни и обичат да изследват, а това е от ключово значение за търсенето и спасяването", казва ръководителят на проекта Дона Кийн пред Си Ен Ен.

В допълнение към авантюристичния дух, малките им размери и отличното им обоняние ги превръщат в идеалните търсачи на неща в тесни пространства, допълва Кийн.

Гризачите се обучават да намират оцелели в симулирана зона на бедствие. Първо трябва да открият човек (мишена) в празна стая, да натиснат превключвател на жилетката си, който задейства звуков сигнал, и след това да се върнат в базата, където да бъдат възнаградени с лакомство.

Въпреки че гризачите са все още в ранен етап на обучение, APOPO си сътрудничи с Технологичния университет в Айндховен за разработване на раница, която е оборудвана с видеокамера, двупосочен микрофон и предавател за местоположение, за да помогне на  спасителите да комуникират с оцелелите.

"Заедно с раницата и обучението плъховете са изключително полезни за издирването и спасяването", разказва Кийн.

Повече от десетилетие APOPO дресира кучета и котки в базата си в Танзания за откриване на мини и туберкулоза. В програмите ѝ се използват гигантски африкански плъхове, които имат по-дълъг живот в плен - около осем години в сравнение с четирите години на обикновения кафяв плъх.

Проектът за търсене и спасяване стартира официално едва през април 2021 г., когато Дона Кийн се присъедини към екипа, от организацията се опитвали да стартират идеята от години, но не разполагали с достатъчно финансиране преди намесата на немската корпорация GEA.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: