Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
По-застрашени ли са мъжете от коронавирус, отколкото жените?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:58 / 29.04.2020Коментари (0)833
©
Лекари от Пекин установяват, че мъжете и жените са еднакво често заразявани с новия вид коронавирус, но много по-често мъжете стигат до интензивно лечение и два пъти повече от жените умират от COVID-19. Техните открития са публикувани в Frontiers in Public Health.

"В началото на януари забелязахме, че броят на мъжете, починали от COVID-19, е малко по-голям от този на жените. Това ни накара да се замислим с какво е свързано – увеличената вероятност от инфекция на SARS-CoV-2 или смърт от вируса. Никой досега не е правил такива изследвания, което ни накара да проведем наше изследване", каза Ян Цзинкуи, лекар от болница в Пекин, Китай, цитиран от ТАСС.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната епидемия SARS-CoV-2 в Ухан, лекарите започнали да забелязват, че заболяването COVID-19, което я причинява, е много по-вероятно да зарази и убие мъжете, отколкото жените.

Първоначално биолозите свързват тези различия с факта, че белодробните клетки на мъжете съдържат значително повече ACE2 рецепторни молекули, които вирусът използва за инфекция, отколкото подобни телца в дихателните органи на жените. Впоследствие мненията на експертите били разделени, въпреки че повечето лекари продължават да вярват, че мъжете наистина са по-податливи на това заболяване.

Цзинкуи и неговите колеги проучили този проблем подробно, разглеждайки статистиката, получена както при лечение на пациенти в тяхната собствена болница, така и в други болници в Китай. Общо учените изследвали медицинската история на повече от 1 000 пациенти, принадлежащи към най-разнообразни възрастови и социално-икономически категории.

Анализът на тези данни неочаквано показал, че шансовете за инфекция са приблизително еднакви както за мъжете, така и за жените, но вероятността от смърт от COVID-19 и развитието на усложнения е значително различна. По-специално делът на мъжете сред жертвите на коронавирус е 70%, което е характерно и за броя на пациентите, които са били на интензивно лечение и се нуждаят от апарат за изкуствено дишане.

Интересно е, че подобен модел се наблюдава и сред жителите на Китай, които са имали ТОРС през 2003 г. Според учените това се дължи на факта, че неговият патоген също използва ACE2 рецептори, за да проникне в клетките на белите дробове и други тъкани на човешкото тяло.

Според учените подобни разлики в естеството на развитието на COVID-19 при представители на по-силния и по-слабия пол трябва да се вземат предвид както при прогнозиране на по-нататъшното развитие на епидемията, така и при избора на методи за лечение на пациенти, които вече са заразени със SARS-CoV-2.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: