Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Politico: САЩ започнаха прилагането на нова стратегия за сдържане на технологичното развитие на Китай
Автор: Тереза Герова 13:37 / 27.12.2022Коментари (0)438
©
САЩ започнаха прилагането на стратегия за сдържане на технологичното развитие на Китай, "най-агресивният“ ход на Вашингтон за ограничаване на икономическия и военен растеж на Пекин през последните години, коментират в редакцията на изданието Politico, позовавайки се на експерти, както и на бивши и настоящи американски служители.

В продължение на няколко десетилетия властите на САЩ се стремят да установят сътрудничество с Китай, но в същото време са направили всичко, за да гарантират, че Пекин ще остане далеч зад Вашингтон по въпросите на технологичното развитие. Сега служителите по сигурността на САЩ се стремят към почти пълно спиране на развитието на Пекин, особено в областта на микрочиповете и компютрите, а скоро и в други сектори, пише вестникът.

Нови закони на САЩ, насочени към високотехнологичните сектори на китайската икономика, влязоха в сила през есента на 2022 г. Догодина ще бъдат предприети още няколко законодателни мерки. Според изданието всички те взети заедно ще забавят технологичното и икономическото развитие на Китай повече от всички решения, взети от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

"Наистина виждате драматична промяна в начина, по който се гледа на отношенията с Китай. Администрацията на [Джо] Байдън вижда иновациите, разработени в Китай, като заплаха за националната сигурност“, казва бившият американски служител Клит Вилемс, помогнал за развитието на икономическата политика на Белия дом спрямо Китай при Тръмп.

Администрацията на САЩ нарича новата стратегия срещу Китай "отбранителна програма", пише вестникът. Изданието отбелязва, че през октомври Министерството на търговията на САЩ публикува мерки, целящи да попречат на китайските компании да произвеждат модерни компютърни чипове. В близко бъдеще се очаква указ за регулиране на американските инвестиции в Китай и указ за ограничаване на възможността китайските социални мрежи, по-специално TikTok, да събират данни от американци.

От своя страна Конгресът на САЩ разработва законодателни инициативи, насочени към контролиране на инвестициите и потоците на американски капитали към Китай. Законодателите действат по идеята на Байдън за "насърчаване“ на американската технология за подобряване на конкурентоспособността на страната.

Още по темата: общо новини по темата: 9
01.03.2024 »
13.01.2024 »
11.08.2023 »
16.01.2023 »
05.01.2023 »
29.12.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: