Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полският Сейм прие резолюция за репарациите от Германия за ВСВ
Автор: Иван Христов 07:45 / 15.09.2022Коментари (0)302
©
Долната камара на полския парламент (Сейм) прие в сряда предложената от управляващата партия "Право и справедливост“ резолюция за получаване на обезщетение от Германия за щетите, причинени на републиката по време на Втората световна война. Гласуването беше излъчено на официалния сайт на парламента, предава ТАСС.

За приемането на резолюцията гласуваха 418 депутати, четирима бяха против, 15 се въздържаха, 22 не участваха в гласуването.

В текста на резолюцията Сеймът "призовава германското правителство да поеме безусловно политическа, историческа, правна и финансова отговорност за цялата вреда, причинена на Полша и нейните граждани в резултат на Втората световна война, отприщена от Третия германски райх“.

"Германската агресия, окупацията на Полша от Германия и системният геноцид причиниха много вреди, страдания, както и материални и нематериални загуби. Жестокостите на германската окупация към хората приеха различни форми: поробване, принудителен труд, кражба на деца, осакатяване, изнасилване и убийство на деца, мъже и жени - граждани на Полша. Следите от геноцида и военните престъпления са били унищожавани“, се казва в резолюцията.

Авторите на документа подчертават, че Полша никога не е получавала компенсации от Германия. Според Сейма "полската държава никога не се е отказала от исканията си към германската държава“. "Твърдението, че тези искания са законосъобразно оттеглени или просрочени, няма никакви основания – нито морални, нито законови“, посочват депутатите.

По време на работата по проекторезолюцията депутатите направиха изменения, като добавиха към текста изявление, че "Полша никога не е получавала съответстваща финансова компенсация и компенсация за материални и нематериални загуби, понесени от полската държава по време на Втората световна война в резултат на агресията на СССР“. Според Аркадиуш Муларчик, депутат от управляващата партия, тези загуби трябва да бъдат изчислени и оценени от експерти. Той не изключи такъв доклад да бъде изготвен в бъдеще.

Репарации от Германия

Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли 2018 г., когато лидерът на управляващата партия Ярослав Качински заяви, че страната никога не е отказвала репарациите от Германия. На 1 септември полските власти представиха тритомен доклад, изготвен от експерти в републиката за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Посочената обща сума беше 6 220 609 000 000 злоти (в зависимост от обменния курс това е около 1,3-1,5 трилиона долара).

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от дължимите репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение под натиска на СССР и се е отнасяло само до несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местни анализатори не е била суверенна държава.

В резултат на Ялтенската конференция през 1945 г. Полша получи около 24% от територията на Германия в границите от 1937 г., както и много техника, машини и оборудване, оръжия, товарни кораби и др. През 1972 г. Германия изплати компенсации на поляци, които са оцелели след псевдомедицински експерименти, докато са били затворени в различни нацистки лагери по време на Втората световна война.

През 1975 г. е подписано споразумение, според което германците трябва да изплатят 1,3 милиарда марки на поляците, които са плащали социални осигуровки по време на нацистката окупация, но не са получавали пенсии. През 1992 г. правителствата на Полша и Германия създадоха Полско-германския фонд за помирение, по който западните съседи изплатиха на поляците около 4,7 милиарда злоти.

Между 1992 г. и 2006 г. Германия и Австрия съвместно изплатиха обезщетения на поляци, оцелели след робски труд в Нацистка Германия, както и на полски сираци и деца, подложени на принудителен труд. Само през 2001-2006 г. 484 000 души са получили общо 3,5 милиарда злоти.

Обезщетение от Руската федерация

Периодично полски политици изказват мнение, че Русия също трябва да плати репарации на Полша. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече "шаромижничество“ полските изявления, че Варшава има право на репарации от Русия.

Още по темата: общо новини по темата: 1
10.01.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: