Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Посланикът ни в Италия: Няма пострадали българи при земетресенията
Автор: Екип Ruse24.bg 16:09 / 27.10.2016Коментари (0)403
©
Архивна снимка
Няма пострадали българи при земетресенията в Италия, каза за БНТ българският посланик в Италия Марин Райков.

"Нямаме никакви сигнали през нощта за бедстващи българи, независимо, че имаме информация, че има българи, които живеят в този район. Нямаме възможност нито да стигнем в такъв момент до там, защото пътищата са затворени, но нямаме и обаждания.

До този момент има един смъртен случай, който е в резултат на инфаркт, има също и около десетина ранени. Уплахата е основният проблем тази нощ. Най-тежко пострадали са градчетата Камерино, Висо и разбира се там, където е епицентъра - Кастелсантанджело сул Нера.

През последните 2 месеца в този район има 32 земетресения със сила около и над 4-та степен по Рихтер. Действително обаче, тази нощ земетресенията бяха много силни. Дори се говори, че това не са афтършок или имат връзка с предишното земетресение през август, а че става дума за нова цепнатина. Пътищата и училищата са затворени, евакуирани са 2 болници, 25 общини са мобилизирани и хората там са спали по колите навън.", коментира Марин Райков.

Председателят на асоциация "България - Италия" Мариян Русинов разказва за страха и напрежението по време на и след земетресенията:

"Земетресението се усети много силно. Всички от блока излязохме навън. За радост първия трус беше малко по-слаб от втория, който последва след около 2 часа. И затова може би хората са били подготвени и за късмет няма жертви, както при предишното земетресение през август. Получих десетки телефонни обаждания от наши сънародници, които работят тук - имаше голямо напрежение и много страх. Имаше много голяма паника, защото се случва само 2 месеца след голямото земетресение на 24 август."

Десетки хора са пострадали, но няма тежко ранени и загинали при силните трусове в Италия тази нощ. Земетресение с магнитуд 5,4 беше последвано от второ със сила 6,1 по Рихтер около 21:30 часа местно време. Двата мощни труса предизвикаха паника и събудиха спомените отпреди два месеца, когато при силно земетресение загинаха 300 души.

На много места в засегнатите райони има блокирани пътища и е прекъснато електричеството. Работата по отстраняването и на двата проблема е силно затруднена от лошото време в централна Италия.

Националния институт по геофизика и вулканология обяви, че трусовете имат връзка с по-тежкото земетресение, което стана на 24 август.

"Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха", написа в "Туитър" италианският премиер Матео Ренци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: