Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството криело критики на МВФ
Автор: Екип Ruse24.bg 09:42 / 05.07.2013Коментари (12)1405
© Bulfoto
Кабинетът "Орешарски" скри критики на Международния валутен фонд (МВФ), пише днес вестник "Сега".

Новата ръководителка на екипа на МВФ за България Мишел Шанън е заявила: "Властите в София да намалят бюрокрацията и да изкоренят корупцията и шуробаджанащината."

"Сега" отбелязва, че "българските управляващи за пореден път си позволяват да тълкуват и цензурират оценки на външни институции за държавното управление.

Мисията на МВФ, водена от Мишел Шенън,беше в България от 27 юни до 3 юли и се срещна с екипи от Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и БНБ

Вчера Министерството на финансите е пуснало на сайта си информация за приключилата мисия на Международния валутен фонд, в която твърди, че мисията е похвалила новото правителство за готовността му да поддържа макроикономическа стабилност, да увеличи защитата за най-уязвимите и да прави структурни реформи.

Сравнение с оригиналното прессъобщение на МВФ разкрива, че в официалната версия на българското министерство са премълчани важни забележки, свързани с намеренията на кабинета "Орешарски" да блокира пенсионната реформа, да раздува бюджетните разходи и да вдига минималната заплата.

Подобни "редакции" имаше и по времето на бившия вицепремиер Симеон Дянков, отбелязва "Сега".

И подчертава, че МВФ всъщност предупреждава кабинета "Орешарски" да не стопира пенсионната реформа.

"Застаряването на населението и продължаващата емиграция поставят значителни средносрочни предизвикателства пред публичните разходи. В този контекст замразяването на процеса на повишаване на възрастта за пенсиониране и промените в правилата за индексиране на пенсиите биха означавали влошаване на устойчивостта на пенсионната система", се посочва в прессъобщението на МВФ.

В него се казва още, че ако управляващите все пак решат да отменят покачването на пенсионната възраст, това трябва да е съпроводено с компенсиращи мерки и намаление на разходите. Това е премълчано на сайта на финансовото министерство.

"Министерството удобно е "пропуснало" и позицията на фонда, че не се налага актуализация на бюджета, т.е. че няма дупка от 1-2 милиарда лева", коментирал за "Сега" икономистът Георги Ангелов.

Според експертите от Вашингтон целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са изпълними. Очаква се българската икономика тази година да има ръст от 1% след 0.8% ръст през 2012 г., а въпреки трудната обстановка заложеният като цел 1.4% бюджетен дефицит е изпълним. От фонда препоръчват "да продължи подобрението на структурата и ефективността на разходите за повишаване качеството на публичните услуги в рамките на ограничените фискални възможности", т.е. повече ефективност и рязане на ненужни разходи в администрацията.

В публикуваната от министерството информация има и други пропуснати текстове. Чиновниците на министър Петър Чобанов по странен начин пропускат забележката на МВФ, че "властите трябва да имат предвид последствията от увеличаването на минималната заплата и минималните осигурителни прагове", при това в условия на "неприемливо висока" безработица.

МВФ предупреждава, че "евентуален недостиг в приходите заради понижена икономическа активност или забавени плащания по еврофондовете не бива да се компенсира с потискане на разходите, заложени в бюджета, тъй като това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката".

Това означава, че ако България потъне в рецесия, при лошо изпълнение на бюджетните приходи управляващите все пак ще трябва да вдигнат дефицита и да търсят пари за финансирането му.

Според Георги Ангелов най-вероятно кабинетът "Орешарски" се готви да натовари държавата с нов заем от около 2 млрд. лв., а по обясними причини МВФ, който е потенциален кредитор на България наред със Световната банка и други международни финансови институции, не е против това. Мисията на МВФ има нов шеф, правителството ни също е ново, затова тонът на забележките е доста мек.

Експертите на МВФ смятат, че изпълнението на заложения в сегашния бюджет дефицит е постижимо. Изрично обаче предупреждават, че държавата не трябва да компенсира неизпълнението на бюджетни приходи с допълнително орязване на бюджетните разходи. Така според фонда ще се избегне допълнителен натиск над и без това уязвимото възстановяване.

Препоръчва се обаче държавата да намери начин за по-добра структура на разходите и да повиши ефективността им, за да може обществените услуги да се подобрят въпреки фискалните ограничения.

"Застаряването на населението и продължаващата емиграция очертават затруднения пред фискалната политика в средносрочен план. В този контекст спряното покачване на пенсионната възраст и връщането на старата система за индексиране на пенсиите ще подкопаят стабилността на пенсионната система, ако не са съпътствани с компенсаторно орязване на други разходи", предупреждават от фонда.

Посещението на меисията на МВФ, което завърши без обичайната пресконференция, но с прессъобщение, е подготовка за същинската партньорска мисия на фонда у нас наесен, която ще постави по-точна диагноза.

Днес се очаква Орешарски ще запознае подкрепящите го депутатите от БСП, ДПС и "Атака" с причините да иска актуализация на бюджета за 2013 г.

Добрите оценки на МВФ за България се отнасят за миналото. Отбелязва се, че "трудно постигната макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура, която е предпазила страната ни от най-тежките последици от световната криза". Според експертите на фонда вътрешната несигурност и сътресенията на световните пазари през последните седмици не са оказали значителен пазарен ефект върху България.


Още по темата: общо новини по темата: 327
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
28.05.2014 »
27.05.2014 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
те винаги са си били мишки и са се криели по дупките!
+2
 
 
ПРИ ТЯХ ОТДАВНА Е ЗАПОЧНАЛА КРИЕНИЦАТА И СЕГА СЕ ОПИТАХА ДА СЕ СКРИЯТ ЗАД ГЪРБА НА ГЕРБ,НО ГИ ИЗЛОВИХА
-2
 
 
спрете всякакви протести докато борисов и цветанов не влязат в кауша/ после търсете сметка на следнащите
Здравейте, възмутена съм от държанието на кондукторката от автобус РВ 4176 РХ на линия 93.Втори ден под ред се качвам на този автобус и съм безумно възмутена. Днес на четири места по стъклата имаше налепени листове, че билетите се продават при шофьора. Ес
на 05.07.2013 г.
+2
 
 
При тях само хубавите неща трябва да излизат на показ. Но още какво ни чака ако останат на власт - не ми се мисли. Хайде пловдивчани на протест.
+3
 
 
За 2 месеца каквото можаха взеха, сега да се захващат да правят нещо или да се махат.
+4
 
 
Охо тя голямата криеница тепърва започва....:)
+5
 
 
"...Добрите оценки на МВФ за България се отнасят за миналото..." Значи излиза ,че все пак ГЕРБ са направили нещо хубаво, докато сега всеки ден има протести и нови изумителни нарушения. Днес излиза ,че са укрили критики... какво ли ще е утре ?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: