Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството на Великобритания одобри началото на операция "Жълт чук"
Автор: Екип Ruse24.bg 18:08 / 20.10.2019Коментари (0)650
©
Правителството на Великобритания одобри началото на операция "Жълт чук". Припомняме, че този план е разработен като авариен в случай на "твърд“ Брекзит, без сделка. Британските власти не са сигурни, че ЕС ще предостави на страната още едно забавяне на излизането от съюза, въпреки молбата на премиера Борис Джонсън до Доналд Туск за отлагане. Ако това се случи на 31 октомври планът ще бъде приложен в сила и Великобритания ще напусне съюза без сделка. Това заяви канцлерът на херцогството на Ланкастър Майкъл Гоув.

Припомняме също, че при това положение е възможно да спрат доставките от Европа на храни, лекарства и пр. към Великобритания, тъй като ще има големи затруднения с транспорта по границите и на Острова ще избухнат безредици "Това означава, че се подготвяме за излизане без сделка", обясни още той. Канцлерът подчерта, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври във всеки случай. 

"Вчера депутатите гласуваха да забавят процеса на Brexit и да го затегнат.  Мисля, че в страната се вижда тежко настроение и желанието на премиера да изпълни обещанието е абсолютно. Съгласен съм с него по въпроса - трябва да си тръгнем преди края на 31 октомври“, каза още канцлерът.

По-рано, на 19 октомври на спешно заседание на британския парламент, депутатите блокираха проекта на споразумение между Лондон и ЕС за излизане от Европейския съюз. След това, под натиска на наскоро приетия закон, британският премиер Борис Джонсън изпрати няколко писма до шефа на Европейския съвет Доналд Туск - в първото той поиска отлагане на Brexit до края на януари 2020 г. (но не постави подпис върху писмото). Във второто той подчерта, че лично не одобрява това искане. Следващото гласуване на сделката с ЕС ще се проведе на 21 октомври. Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (Brexit) е планирано за 31 октомври 2019 г. По-рано британският парламент прие закон, според който Джонсън, ако не е възможно да постигне споразумение за Brexit с ЕС до края на октомври, ще трябва да поиска от Брюксел тримесечна отсрочка. Премиерът обаче преди това предупреди, че по-скоро ще "умре в канавката", отколкото да иска такива неща от ЕС, съобщава "Блиц".

През лятото на 2016 г. в Обединеното кралство се проведе референдум, на който гражданите се изказаха за излизането на страната от ЕС. Независимо от това, в продължение на три години правителството на страната не успя да организира излизане от Европейския съюз. В тази връзка британският премиер Тереза ​​Мей през май хвърли оставката си. След това, на извънредни избори, начело на правителството застана бившият кмет на Лондон и бившият външен министър Борис Джонсън.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: