Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът на Унгария призова Европа да помисли за "оцеляването си" и да не се намесва в Украйна
Автор: Иван Христов 12:59 / 12.01.2023Коментари (0)476
©
Президентът на Унгария Каталин Новак смята, че НАТО не трябва да бъде въвличан в конфликта в Украйна, а Европа трябва да помисли за своето оцеляване. Говорейки в сряда вечерта на среща с чуждестранни посланици в Будапеща, тя отбеляза, че по тези въпроси европейските лидери трябва да се ръководят от прагматични съображения, предава унгарската държавна телевизия MTI.

Държавният глава припомни, че въоръженият конфликт в Украйна продължава от около година. "Трябва да бъдем прагматични по този въпрос, но трябва да мислим и за оцеляването на Европа. Организацията на Северноатлантическия пакт трябва да стои настрана от войната, да не позволява на емоциите да вземат връх и да бъдем въвлечени в конфликта", подчерта Новак.

Обръщайки се към посланиците, тя подчерта, че Унгария разчита на разбиране от другите държави. "Различните култури вземат различни решения по различни начини, но Унгария ги уважава. В замяна очаква същото - уважение към своята култура и нейните решения от другите", отбеляза президентът.

От самото начало на украинския конфликт Унгария осъди действията на Русия, но, за разлика от други страни от НАТО, отказа да достави оръжие на Киев. Будапеща последователно призовава за мирно уреждане на ситуацията в Украйна чрез преговори и предупреждава срещу стъпки, водещи до ескалация на военните действия. В същото време Унгария предоставя хуманитарна помощ на Украйна и оказва помощ на украинските бежанци.

Унгария не планира да доставя оръжия на Украйна и да ги транспортира през територията си от други страни, ръководейки се от интересите не само на собствената си сигурност, но и на сигурността на етническите унгарци в Закарпатието. Това пък каза в четвъртък на среща с журналисти ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуияш.

 

"Унгария има специална геополитическа ситуация, която е, че бихме могли да транспортираме оръжия [до Украйна] само през Закарпатието и затова не участваме в доставките. Това е необходимо, за да защитим стотиците хиляди унгарци, живеещи там“, заяви Гуляш, който има ранг на министър в правителството на страната.

Коментирайки възможните доставки на тежка военна техника в Киев от други държави, включително германски танкове Leopard, той отбеляза, че "всички, включително германското правителство, искат да избегнат световна война, но унгарското правителство винаги е предупреждавало за възможността от ескалация на конфликта“ в Украйна. В същото време "никой не може да постави под въпрос моралната основа на доставките на оръжие, защото Украйна е атакувана страна“, изтъкна Гуляш.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: