Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приеха "Синя карта на ЕС" за трудова миграция
Автор: ИА Фокус 19:11 / 19.01.2023Коментари (0)285
©
Парламентът прие внесените от "Демократична България" промени в подкрепа на българския бизнес чрез "Синя карта на ЕС", информират от партията.

Народното събрание окончателно прие внесените от "Демократична България" промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тях се улеснява процесът и условията за привличане на висококвалифицирани специалисти във всички сектори на икономиката ни, чрез т.нар. "Синя карта на ЕС". Така депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в подкрепа на българския бизнес.

При дебатите в зала народният представител от "Демократична България" Надежда Йорданова подчерта, че бизнесът се нуждае от над 11 000 професионалисти.

"Сериозен недостиг изпитват и компаниите от сектора за информационни технологии. 40 000 и 50 000 човека могат да намерят работа като IT-специалисти", заяви тя.

Въвеждането на по-привлекателна и ефективна схема за привличане на служители от трети страни с висока професионална квалификация ще спомогне за преодоляване недостига на висококвалифицирани кадри в редица сектори на икономиката и ще позиционира България като конкурентна бизнес среда.

За "синя карта" вече ще е необходимо работникът - гражданин на трета държава да притежава висока професионална квалификация - завършено висше образование, което се удостоверява с диплома, удостоверение или друг документ, издаден от компетентен орган, след обучение с продължителност, не по-малка от три академични години.

Обучението трябва да е било проведено от образователна институция, призната като висше училище от съответната държава или когато се отнася за длъжности, включени в списъка, утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика. 

Необходимо е да са придобити знания, умения и компетентности, удостоверени чрез официален документ, издаден от компетентен орган, за професионален опит на ниво, сравнимо с придобито висше образование.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: