Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приемат закон за работещите от вкъщи
Автор: Екип Ruse24.bg 13:53 / 25.01.2021Коментари (0)858
©
След като милиони хора в Европа преминаха към дистанционна работа, Европейският парламент иска да приеме нов закон. Той трябва да гарантира, че хората у дома няма да работят повече, отколкото биха работили в офиса си.

Текстовете, които евродепутатите готвят в момента предвиждат  работещите от вкъщи да могат да изключват цифровите си устройства, когато им приключи смяната. Според членовете на Европейския парламент всеки служител трябва да има право да не си вдига телефона, да не отговаря на имейл съобщения и да не изпълнява задачи, възложени от неговите ръководители, извън нормирания работен ден. Междувременно европейски проучвания сочат, че хората работят с 30% повече, когато изпълняват служебните си ангажименти от вкъщи.

Делия Стоилова работи в чуждестранна фирма за онлайн банкиране. Заради пандемията, офисът й се пренася вкъщи. Противно на схващанията за повече спокойствие и уют, Делия установява, че домашната среда я разсейва.  "За мен е много важно да си разграничаваме времето: когато сме на работа – работим, когато не сме на работа – не работим“. 

Тъй като ръководи екип, Делия остава на разположение и отговаря на въпросите на колегите си и в извън работно време. "Лично за мен това в обедната ми почивка никой да не ме търси е флуидно понятие“, коментира тя.

Синдикатите също казват, че работата от вкъщи размива границата между професионално и лично време. "Има вече изследвания, която доказват, че работещите хоум офис понякога работят повече от 47 часа на седмица“, посочва Величка Микова от КНСБ.

Работодателите са на обратното мнение - работещите вкъщи не са ощетени спрямо хората в офис среда. "Ако при тях възникне някаква допълнителна работа, те са компенсирани допълнително по Кодекса на труда с отпуск“, казва Тончо Томов от Българската стопанска камара.

Полюсни са и мненията нужен ли е европейски регламент за работата от дистанция или не. "Становището на Българска стопанска камара е, че не е необходимо в момента да се взимат такива решения“, категоричен е Томов.

"Тази европейска инициатива ще бъде много навременна“, смята Величка Микова.

Дали и кога ще получим ли законова възможност да си изключим телефона след работа, ще решат европейските депутатите. Един от сценариите обаче предвижда това да се случи най-рано след 3 годни.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: