Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Принц Филип е роднина с четирима български владетели
Автор: Екип Ruse24.bg 17:07 / 17.04.2021Коментари (1)867
©
Всичко започва от амбициозния немски херцог Франц Сакс Кобруг Заафелд. Той е роден през 1750 в Кобург. Вторият му брак е с Августа Ройс Еберсдорф. С нея имат девет деца. Сред тях - майката на английската кралица Виктория, също Виктория, дядото на цар Фердинанд Български, също Фердинанд, и белгийският крал Леополд. Херцог Франц е далновиден и иска добри бракове за децата си. 

Така през 1818 година дъщеря му Виктория Сакс Кобруг Заафелд /междувременно от 1826-а херцогството се нарича Сакс Кобруг Гота/ се жени за четвъртия син на английския крал Джордж Трети - Едуард. И тук съдбата се завърта. Първо Джордж Трети е наследен от най- големия си син - Джордж Четвърти. След това от третия си син - Уилям. Уилям няма живи законни наследници и когато умира, престола наследява кралица Виктория - дъщеря на вече починалия четвърти син Едуард.

Но да видим какво се случва със сина на херцог Франц - херцог Фердинанд, брат на майката на кралица Виктория. Той е военен на служба в Австро-унгарската армия, живее във Виена и се жени за унгарската аристократка Мария Антония Кохари. Сред децата му е принц Август, който също е военен на австрийска служба и е баща на нашия цар Фердинанд Български.

Тоест, Виктория Сакс Кобруг Заафелд и хероцг Фердинад са брат и сестра. Кралица Виктория и принц Август са първи братовчеди.

Продължаваме с родословието. Английската кралица Виктория има девет деца. Втората й дъщеря е принцеса Алис. През 1862 година тя се жени за немския херцог на Хесен - Лудвиг Четвърти. Имат седем деца. Сред тях и е руската императрица Александра Фьодоровна /женена за император Николай Втори/. Най- голямата й дъщеря е Виктория /кръстена на баба си кралица Виктория/.

Тъй като принцеса Алис умира рано, принцеса Виктория от Хесен е отгледана в Англия от баба си кралица Виктория.

Във Виена през 1861 година се ражда цар Фердинанд Български. Баща му е принц Август Сакс Кобург Гота, а майка му е принцеса Клементина, дъщеря на френския крал Луи-Филип. През 1887-ма той е избран за български княз, а през 1908-ма става и цар на България. През 1894-та от брака му с Мария- Луиза Бурбон-Пармска се ражда бъдещият цар Борис Трети.

И така. Принцеса Алис, втората дъщеря на кралица Виктория, и цар Фердинанд Български са втори братовчеди. Принцеса Виктория от Хесен и цар Борис Трети са трети братовчеди. 

През 1884 година Виктория фон Хесен-Дармщат се жени по любов за втория си братовчед Лудвиг Александър фон Батенберг. И това вече са дядото и бабата на принц Филип, херцог на Единбург. Лудвиг Александър е по-голям брат на нашия княз Александър Батенберг. 

Лудвиг Александър е женен за внучка на английската кралица и получава високи постове в британския флот. Той е британски военен и адмирал. По време на Първата световна война заради силните антигермански настроения сменя фамилията си от Батенберг на Маунтбатън /което и на немски, и на английски означава едно и също/, а първото си име - от Лудвиг на Луис.

Най- голямото им дете се нарича Алис и е майка на принц Филип. Принцеса Алис Батенберг се жени през 1903-та за принц Андрей, четвърти син на гръцкия крал Георгиос Първи. Георгиос е син на датския крал Кристиян Девети и е от династията Глюксбурги. Херцогът на Единбург принц Филип е най- малкото дете на принц Андрей и принцеса Алис. Роден е през 1921-ва.

Малко по-късно, в България през 1937-ма година от брака на цар Борис Трети и Йоана Савойска се ражда цар Симеон Втори. Така принцеса Алис Батенберг, майката на принц Филип, и Симеон Сакскобургготски са четвърти братовчеди.

Или децата на Симеон Сакскобургготски - Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина са пети братовчеди на принц Филип. Двете династически линии се разминават във времето и макар Симеон Сакскобурготски да е братовчед на майката на принц Филип и негов "чичо", Филип е със 16 години по-голям от Симеон. Съответно цар Фердинанд и цар Борис се падат пра-чичовци на принц Филип.

Има обаче още една родинска връзка с български владетел и то доста по-близка. Тя е с княз Александър Батенберг, който е брат на дядото на принц Филип.

През 1851 година принц Александър фон Хесен-Дармщат /брат на руската императрица Мария Александровна, жена на Александър Втори/ се жени за Юлия фон Хауке, която е с по-ниско от неговото потекло, придворна дама на сестра му. По-късно на Юлия е дадена титлата фон Батенберг и децата на фамилията вече се наричат не Хесен-Дармщат, а Батенберг. Те са пет, като сред тях са дядото на принц Филип - Лудвиг/Луис/ Маунтбатън - и нашият княз Александър Батенберг. Княз Александър Батенберг има деца от морганатичния си брак с актрисата Йохана Лойзингер, Крум-Асен и Вера-Цветана, но и двамата нямат деца. Така принц Филип няма втори братовчеди по тази линия. Нашият княз Александър Батенберг е негов пра-чичо.

Така завършва тази разходка в историята на няколко от най-известните аристократични родове в Европа - Сакс Кобург Гота, Батенберг, Глюксбурги, Хесен- Дармщат, Романови.

Да не забравяме и Уиндзор. След женитбата на кралица Виктория с първия й братовчед Алберт Сакс Кобург Гота, английските крале са с тази фамилия. През 1917-та тя е сменена на Уиндзор /по името на кралска резиденция/ заради войната с Германия.

Малко преди да се ожени за кралица Елизабет Втора, принц Филип сменя фамилията си от Глюксбург на английската Маунтбатън - на дядо си Луис по майчина линия. Фамилията на принцовете Уилям и Хари е Маунтбатън-Уиндзор като първата част идва от дядо им Филип.

Самата кралица Елизабет Втора също е братовчедка на съпруга си принц Филип - трета /и двамата са пра-правнуци на кралица Виктория/.

Симеон Сакскобургготски има роднинска връзка и с нея - той е четвърти братовчед на баща й крал Джордж Шести.

Източник: БНТ

Още по темата: общо новини по темата: 2352
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ненапразно Виктория има прякор "бабата на Европа" :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: