Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Драги Георгиев: Исканията на българите са абсолютно неприемливи за нас
Автор: Екип Ruse24.bg 11:31 / 23.11.2020Коментари (0)955
©
"Несъмнено политическата ситуация ще има влияние върху работата на Съвместната историческа комисия, но въпреки това, съм убеден, че тя трябва да продължи. Нещата могат да се случат само с диалог, с разговори", заяви в интервю за "Свободна зона" на телевизия "Европа" съпредседателят от страна на Република Северна Македония проф. Драги Георгиев.

Той уточни, че срещата ще бъде онлайн заради пандемията.

"След ветото от страна на България тук се засилиха негативните коментари към нея. Вече има натиск и върху комисията да се прекъснат преговорите. Обществото е и разочаровано, и бясно, заради тази постъпка на България. Политически няма такъв натиск, но от медиите и обществото е наистина голям. Това се усеща, но както казах, аз съм за продължаване на работата ни", каза още той.

Проф. Георгиев обясни, че натискът е насочен не само към прекратяване на работата на Комисията.

"Исканията на България са абсолютно неприемливи за македонците. Освен това радикалите се опитват да засилят и недоверието към България, това ще се отрази и на членовете на македонската страна на комисията. В този момент ще бъде много по-трудно да се постига съгласие, в такава атмосфера ще е трудно да се разговаря" коментира той, визирайки убежденията на македонските историци.

"Терминът "обща история" е нещо, за което ние с българските колеги не сме съгласни в тълкуванието. Според тях, историята до 1944 година се отнася само до един народ - българският. Това е напълно неприемливо за нас. Формирането на македонската нация е започнала и преди тази дата. Не можем да кажем, че до 1944 година историята е само на българския народ, ние също имаме своя история, свои личности, култура, които ни позволяват да търсим корените си. Аз също не съм съгласен с това", заяви той.

Проф. Георгиев призова историческият спор да не влияе върху политическите отношения между двете страни.

"Историята ни е силно преплетена, имаме много общи личности и затова искането да бъде възприет само един разказ, само една истина, е неприемливо", каза той.

Историкът призна, че личността на Гоце Делчев ще продължи да буди спор между историците от двете страни, но според него, той има "силна политическа македонска идентичност", освен българското му самоопределение.

"Той е вграден в паметта и на българския, и на македонския народ, трябва да го почитаме заедно, а дискусиите ще продължат. Аз не съм съгласен, че комисията трябва да каже какъв е бил той".

Проф. Георгиев потвърди позицията си за съвместно, успоредно съществуване на две схващания за личностите и историческите събития като се отбелязват в учебниците и двете версии.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: