Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Шен: Коронавирусът е провал на политиците, не на учените!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:06 / 12.05.2020Коментари (0)1108
©
Политиците са онези, които вземат грешните решения по света по време на глобалната пандемия, а не здравните специалисти. Това мнение сподели проф. Чан Хуей Шен от Нюйоркския университет пред "Канал 3".

- Проф. Шен, Вие сте преподавател в университета в Ню Йорк. Както зрителите ни сигурно знаят, 1/3 от всички потвърдени случаи на COVID-19 в САЩ са концентрирани именно там. Как се развива заразата в щата, в който живеете и как Вие и Вашите съграждани възприемате наличието на този вирус в ежедневието си?

- Правителството реагира изключително бързо – веднага щом се появи първият потвърден случай на COVID-19 в щата Ню Йорк. В рамките на 2 седмици властите настояха всички да останат по домовете си, за да спрат разпространението на заразата. Въпреки добрата им стратегия, вече беше прекалено късно. И все пак 2 месеца по-късно ситуацията се подобрява. Жителите на Ню Йорк очакват с нетърпение икономиката отново да заработи по старому и да се върнат на работните си места.

- Американският президент Доналд Тръмп е най-големият поддръжник на идеята противоепидемичните мерки вече да бъдат облекчени. Смятате ли, че това е предизборен ход, имайки предвид, че той ще се бори за втори мандат тази есен?

- Според мен решенията му се водят от желанието да бъде преизбран за президент на Съединените щати, а не от препоръките на учени и медици. Ето каква е ситуацията в момента. Безработицата в Америка се повишава. Около 33 милиона души изгубиха работата си заради пандемията, което представлява 20% от работната ръка. Това подлага под въпрос преизбирането на Доналд Тръмп. Той вече губи подкрепа в щати като Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания и Флорида. Ето защо американският президент е толкова мотивиран мерките против COVID-19 да отпадат една по една, а икономиката да заработи отново възможно най-скоро. Политиците се вглеждат само в икономическите ползи или загуби. Затова в много страни по света ставаме свидетели на дезинформация и редица грешни политически решения. Моето мнение е, че все още трябва да сме изключително внимателни в борбата си със заразата.

- Китай и САЩ водят сериозен спор откъде тръгва COVID-19 и дали вирусът има естествен произход или се появява след човешка намеса. Каква е истината според Вас, проф. Шен?

- Това е наистина много спорен въпрос. Според последните научни публикации над 70% от генома на COVID-19 съвпада с този на предшестващите го коронавируси – САРС и МЕРС. Затова е твърде вероятно той да е естествена мутация. В същото време все още няма научно доказателство COVID-19 да е продукт на генно инженерство. Тук идва и другият спорен въпрос – къде се е появил този коронавирус? Китайското правителство не е много прозрачно, особено по тази тема. И използва всякакви похвати, за да дезинформира, както и да прикрие своята отговорност за пламването на заразата. Според управляващите COVID-19 идва от пазара за диви животни в Ухан. Но много от първите заразени нямат никаква връзка с това място. И тогава става много логично да насочим погледи към двата института за изследвания в Ухан: Центъра за контрол и превенция на разпространението на зарази и Института по вирусология с лаборатория за биологична безопасност с висока степен на секретност. И в двата са извършвани изследвания на предишните коронавируси – SARS и MERS. Въпреки че няма доказателства за пробив по време на експеримент или в някой от протоколите, това се превръща във все по-вероятна версия за това как вирусът е бил "изпуснат" в природата.

- Проф. Шен, Китай – родината на COVID-19, е само на 130 километра от Тайван – Вашата родина. Потвърдените случаи са малко над 400, жертвите са единици. А последният положителен тест за коронавирус в Тайван е бил преди месец. Каква е тайната, за да бъде спряно разпространението на заразата?

- Първоначално Тайван беше сред страните в най-голям риск от заразяване отвъд границите на Китай. Но успехът на страната ни в борбата с COVID-19 не е случаен и нямаме никаква тайна. Бързият и прозрачен отговор на правителството при появата на вируса ни помогна да удържим разпространението на пандемията. Усилия полагат правителството, здравните експерти, частният сектор и обществеността. Истината е, че Тайван вече научи много болезнен урок през 2003 година, когато беше бумът на SARS. Имахме 326 случая и 73 жертви. И през декември 2019 година, когато разбрахме за няколко пациенти с пневмония и симптоми, подобни на тези на SARS, веднага реагирахме. Националният здравен команден център въведе екшън план, с който да спре разпространението на вируса: активно тестване, проследяване на контактните лица на заразените, забрана за пътуване през летищата и пристанищата, домашна карантина, стриктни наказания за всеки, който не я спазва. Здравни експерти дават ежедневни брифинги, за да информират обществото как се разпространява заразата и има ли достатъчно предпазни средства. Така фалшивите новини нямат шанс, а сред населението няма страх. Ето това е рецептата за успешното овладяване на разпространението на коронавируса.

- Нека Ви върна 17 години назад. Разкажете ни за сблъсъка на Тайван с първия от трите коронавируса, ударили света през 21 век. Колко важна беше ролята на Чен Чиен-Джен, който става министър на здравеопазването? Смята се, че именно той спира разпространението на SARS през 2003 година.

- Чен Чиен-Джен беше вицепрезидент на Тайван. Но когато правителството осъзна, че бумът на SARS е извън контрол, той стана здравен министър. И това не е случайно – той е епидемиолог с диплома от университета "Джон Хопкинс". Именно той организира сруктурите, които да реагират на заразата и да я спрат. Чиен-Джен създаде Спешен център, който е вече споменатият Здравен команден център. Здравният министър изолира всички пациенти със САРС. Реагира много бързо, взима правилните решения. И само след 2 месеца правителството държеше вируса под контрол.

- Проф. Шен, години по-късно обаче одобрени ваксини няма – нито за тежкия остър респираторен синдром SARS, нито за близкоизточния респираторен синдром MERS. Ще има ли ефективна ваксина срещу COVID-19 и колко време би отнело това?

- Причината да няма ваксина за SARS и MERS е, че нямаше стимул за фармацевтичните компании да създадат такава. А правителствата не инвестираха в изследвания, тъй като обхватът им не беше толкова голям. Сега обаче ситуацията е различна – COVID-19 обхвана над 200 държави по целия свят, заразените са над 3 милиона и 900 хиляди, а смъртните случаи са повече от 270 хиляди. Компании, университети и институти са в състезание помежду си да създадат ваксина, а правителствата инвестират в откриването й. Аз съм голям оптимист – ваксина може да бъде създадена и то в рамките на година. Екип от учени от "Оксфорд" даде и още по-амбициозна заявка – че милиони дози от разработваната от тях ваксина може да са налични още този септември.

- Беше ли готов светът за подобен вирус, проф. Шен? И ако някой е бил по-неподготвен – политиците ли бяха това или учените?

- Още с появата на COVID-19, учените започнаха да правят изследвания и да търсят начин да открият ваксина. Здравните специалисти по целия свят бяха много добре подготвени да посрещнат бума на заразата. Ако погледнем към политиците обаче, виждаме само дезинформация и грешни решения.

- Може ли светът да предотврати следваща глобална пандемия? Този въпрос е централна тема в конференция на световно ниво, в която и Вие сте поканен да участвате. Какъв е Вашият отговор, възможно ли е да сме по-подготвени за следващия подобен удар?

- Всичко опира до превенцията. Правителствата трябва да инвестират в здравните си системи и в нови биологични изследвания. В много страни дезинформацията и липсата на прозрачност са сериозен проблем. Правителствата трябва да подобрят и собствената си ефективност, така че когато се изправят пред подобна епидемия, да реагират навременно.

- Проф. Шен, надявам се да можем да продължим този разговор и очи в очи – след края на пандемията, когато Ви каним да гостувате в предаването "Денят на живо". Но Вие вече сте били в България, работили сте и с български учени. Как оценявате нивото и възможностите им?

- Идвал съм в България няколко пъти през последните години. Страната Ви е много красива. Страната на розите. И не мога да скрия – обичам типичната българска храна. Българската академия на науките е много добре оборудвана, а учените напредват с всеки изминал ден и заради това участват в изследвания на световно ниво. И към днешна дата работя изключително добре с проф. Георги Милошев и проф. Милена Георгиева. С голяма увереност мога да кажа, че учените в България са голяма конкуренция на всички в Европа и САЩ.

Още по темата: общо новини по темата: 11883
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
22.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: