Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Протестиращи в Скопие: Бугари, Бугари! Кого защитавате - ще станете българска полиция
Автор: Екип Ruse24.bg 15:38 / 06.07.2022Коментари (0)541
©
Снощи се стигна до сблъсъци между протестиращите и силите на реда пред парламента в Скопие. Част от демонстрантите събориха загражденията и започнаха да хвърлят камъни и други предмети срещу полицаите. Срещу тях бяха хвърлени и няколко коктейли "Молотов". На четвъртия пореден протест срещу френското предложение за старт на преговорния процес между РС Македония за присъединяване към ЕС отново се скандираха антибългарски лозунги и бяха издигнати враждебни към България плакати.

Протестиращите провокираха полицаите, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари", "Албанска полиция", "Кого защитавате - ще станете българска полиция", както и множество нецензурни изрази към служителите на реда.

Пред парламента се появи и свещеник, който направи неуспешен опит да успокои тълпата. Напрежението ескалира и сблъсъците със силите на реда достигнаха връхна точка. В резулат на това 47 полицаи бяха ранени тази нощ при сблъсъци с част от участниците в протестите, потвърдиха за МИА от МВР. От пострадалите служители на реда 11 са тежко ранени, а двама от тях са с много тежки наранявания. При сблъсъците са пострадали и полицейски коли, има и задържани протестиращи.

Това е епилогът на снощния протест, който започна пред Министерски съвет на РСМ. След това през моста "Гоце Делчев" продължи към парламента. Там полицията започна да задържа участници в протеста, след като някои от тях започнаха да хвърлят предмети и димни бомби срещу спецчастите и събориха оградата пред парламента. Сред участниците в протеста бяха около 30 демонстранти с качулки и тениски на главите, които хвърляха предмети по сградата на парламента и чупеха прозорци, предаде БГНЕС.

Протестът беше под мотото "Край на ултиматума", а участниците настояват за отхвърляне на френското предложение за вдигане на ветото от България и деблокиране на интеграцията на страната в ЕС. Въпреки че няма официален организатор, протестът получи подкрепа и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Лидерът й Християн Мицкоски призова гражданите да се присъединят, за да "защитим това, което се нарича европейска ценност и да спасим преговорния процес с Европейския съюз".

Президентът Стево Пендаровски снощи осъди остро във Фейсбук съпроводените с насилие протести. "Отложихме интервюто за тази вечер по ТВ21 поради факта, че беше въведен специален режим на движение около телевизията, която се намира в непосредствена близост до парламента. По този повод искам да осъдя насилието като метод в политиката, който не трябва да има място в модерните демокрации“, написа Пендаровски.

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дойде лично в Скопие за да призове властите да приемат предложението. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че ще изпрати в Народното събрание предложението и депутатите ще трябва да решат дали страната да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще продължи сама по пътя към европейската интеграция. Смятам, че така е правилно, но се надявам, че това няма да се наложи, заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте след вчерашната си среща с албанския премиер Еди Рама.

" Знаем, че държавите от Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към ЕС и Албания има пълната подкрепа на Нидерландия. Тук проблемът е Северна Македония и благодарение на усилията на Франция има нов момент в процеса на присъединяване, който засяга и Албания, така че двете страни, поне политически, са свързани. Подкрепяме френското предложение за премахване на пречките, блокиращи Северна Македония и Албания в процеса на присъединяване. Предложението дава решение за всички останали опасения", подчерта Рюте.

Според него, определянето на дата за първото Междуправителствено заседание ще бъде награда за албанското правителство на Еди Рама и за провежданите от него реформи.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: