Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Путин спусна на вода атомната подводница "Император Александър III", анонсира строителството на още четири
Автор: Иван Христов 14:38 / 29.12.2022Коментари (0)557
©
Руският президент Владимир Путин пусна на вода атомната подводница "Император Александър III" и анонсира строителството на още четири такива плавателни съда. Това се случи на церемония по приемането на нови кораби в състава на ВМС, проведена в четвъртък чрез видеовръзка, предава РИА Новости.

"Разрешавам“, каза Путин по време на церемонията. "Император Александър III" е седмият ракетоносец от семейството "Борей-А". Корабът е в състояние да носи на борда си 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава".

"Искам да отбележа, че в рамките на текущата държавна програма за въоръжение ще бъдат построени още четири такива подводници. Това ще гарантира сигурността на Русия за десетилетия напред“, увери руският лидер.

Началото на морските изпитания на подводния ракетоносец "Император Александър III" е планирано за юни следващата година. Като част от текущата държавна програма за въоръжение се планира изграждането и прехвърлянето на още четири подводници от проекта "Борей-А".

Строящите се и проектирани атомни ракетоносци са уникални в много отношения в света, а новите подводници и надводни кораби имат модерни навигационни, комуникационни и хидроакустични системи, оборудвани са с високоточно оръжие и роботизирани системи, добави Путин.

"По този начин генералисимус Суворов е въоръжен с балистични ракети "Булава“, които значително увеличават възможностите на нашите ядрени военноморски сили“, каза той.

Друг проект от ново поколение е малкият ракетен кораб "Град". Според държавния глава корабите от този клас са показали висока ефективност при решаване на бойни задачи в Сирия и по време на войната в Украйна.

Президентът подчерта, че Русия ще увеличи темповете и обема на строителството на бойни кораби, ще ги оборудва с най-модерно оръжие, ще проведе оперативна и бойна подготовка на моряците, като вземе предвид натрупания опит, включително по време на специалната операция.

Днес корабостроителниците в Северодвинск, Балтийск и Владивосток предават на руския лот атомния подводен крайцер "Генералисимус Суворов", малкия ракетен кораб "Град" и морския миночистач "Анатолий Шлемов", а на вода ще бъде спуснат и атомният подводен крайцер "Император Александър III".

"Генералисим Суворов" и "Император Александър III" са шестият и седмият ракетоносец от семейство Борей-А. Генералисимус Суворов премина успешно държавни изпитания и се предава на Тихоокеанския флот.

Малкият ракетен кораб "Град" е десетият от серия от 12 кораба на проекта "Буян-М". Влиза в състава на ракетните кораби на Балтийския флот. Морският миночистач "Анатолий Шлемов“ принадлежи към новото поколение противоминни кораби, това е седмият миночистач проект 12700.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: