Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разследващ журналист: В Испания се страхуват от мощната българска мафия
Автор: Екип Ruse24.bg 15:24 / 11.11.2019Коментари (0)479
©
Български музиканти веселят испанските бандити. В същото време нашите мафиоти са едни от най-могъщите и опасните на Иберийския полуостров. Това разкрива разследващият журналист от вестник "Ел Паис" Начо Каретеро. В столичния "Институт Сервантес" той представи книгата си "Бял прах. Историята и своеволията на наркотрафика в Галисия", която излиза на български език. В нея се разкриват интересни подробности за наркотрафика в северозападната испанска област, където е роден Каретеро, всъщност с името Мигел Гонзалес.

"Като галисиец израснах в тази реалност - на контрабандата и наркотрафика, като нещо нормално. И когато си заобиколен от нещо такова, даже да е изключително, за теб е обикновено, не ти прави впечатление. И чак когато отидох в Мадрид, си дадох сметка, че това в Галисия не беше нормално, и реших да разкажа тази история“, каза Каретеро пред БНР.

Заради съдържанието си и заведен съдебен иск книгата е спряна от продажба през миналата година, но по-късно отново е пусната на пазара. В нея не липсва българска следа - от участието на български музиканти в празненствата на контрабандистите, през българския кораб "Свети Николай", който при залавянето му през 2012 г. от испанските власти превозвал единствено кокаин.

В "Бял прах“ е спомената и българската мафия.

"Когато кокаинът от Колумбия влиза в Испания, често през канали в Галисия, различните мафии купуват продукта и го разпространяват в Европа. И една от тези мафии, от най-мощните, е българската. Непрекъснато излизат новини за връзките по дистрибуцията на наркотика в Европа. Но не е само това. Българската мафия например има голям дял в Мадрид в контрола на сигурността в дискотеките, занимава се с уреждане на сметки, с продажба на наркотици, изобщо познават я и се страхуват от нея. И разбира се, трябваше да я спомена в книгата, защото е част от цялата верига. Като цяло наркотрафикът е една голяма международна мрежа, от която са част тези мафии - галисийската, българската, колумбийската, и противодействието е много трудно“, разказа журналистът.

С помощта на преки свидетелства от страна на босове, капитани на моторни лодки, разкаяли се наркотрафиканти, съдии, полицаи, журналисти и майки на наркомани Начо Каретеро обрисува детайлно един брутален криминален пейзаж. Осемдесет процента от кокаина в Европа през 80-те години навлиза през бреговете на Галисия, а местното правителство години наред отрича съществуването на организиран наркотрафик. Освен това в областта не е имало нито една партия, която да не е финансирана от наркотрафикантите, твърди журналистът.

"Близостта между наркотрафикантите и политиците идва от епоха, в която обществото не гледа на контрабандистите с лоши очи. Те имат голямо влияние, власт, помагат на съседите, създават работни места. В онази епоха политиците получават допълнителни дивиденти от това, че са близо до тях - гласове на избори, пари за кампаниите. После обаче се прави големият скок и вместо цигари започват нелегално да се внасят наркотици. Известно време големите босове продължават да са близо до политиката, даже самите са политици. Само че после образът им в обществото се променя, особено когато се вижда ужасяващият ефект от наркотиците, най-вече върху младите хора. Политиците си дават сметка, че трябва да стоят далеч наркобосовете“, коментира Каретеро.

Освен разследвания върху наркотрафика Начо Каретеро има също публикации за войната в Сирия, вируса ебола и геноцида в Руанда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: