Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рекордните темпове на топене на ледовете води до необратими последици
Автор: Екип Ruse24.bg 15:23 / 20.04.2023Коментари (0)291
©
Ледът, който се е стопил от Гренландия и Антарктика, се е увеличил пет пъти от 90-те години на миналия век и вече на него се дължи четвърт от покачването на морското ниво, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА).

За публикувания днес доклад специалистите са използвали данни от европейските спътници "Криосат" и "Сентинел-1" на програмата "Коперник", съобщи БТА.

Няма съмнение, че промените в климата предизвикват топенето на полярните шелфове, а то от своя страна води до повишаване на морското ниво, което поставя крайбрежните райони по цял свят в риск.

От 1992 г., когато започва следенето на топенето на ледените шелфове със спътници, ледът на полярните шелфове е намалявал всяка година. Темпът на топене е бил най-голям през миналото десетилетие.  

Спътниците на ЕКА са измервали промени в обема на леда и движението му, както и информация за гравитацията. По тях учени са изчислили колко лед е загубен. 

Екип от учени събира тези данни в "Опит за взаимно сравняване на баланса на масата на ледената покривка (IMBIE- Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), който се финансира от ЕКА и НАСА. Той се използва широко, включително от Междуправителствената експертна група за климатичните промени, за опознаване и реакция на климатичната криза. 

Според най-новата оценка, която беше публикувана днес, от 1992 г. до 2020 г. полярните ледени покривки са намалели с 7560 милиарда тона лед - еквивалентно на леден куб с размери 20 км от всяка страна.

Топенето на ледовете е било най-голямо през 2019 г. Тогава шелфовете в Гренландия и Антарктика са изгубили 612 милиарда тона лед. Процесът е засилен от лятна топлинна вълна в Арктика, заради която Гренландия губи 444 милиарда тона лед. Антарктика губи 168 милиарда тона лед  - на шесто място, откакто се събират данни, заради непрекъснатото ускоряване на ледниците в Западна Антарктида и рекордното топене на Антарктическия полуостров. 

Топенето на полярните ледени шелфове е причинило покачване на глобалното морското ниво от 21 мм след 1992 г. Две трети от него се дължат на намаляването на леда в Гренландия (13,5 мм), а една трета (7,4 мм) - в Антарктика. 

Ако ледените шелфове продължат да се топят с такъв темп, до края на века това ще увеличи световното средно морско ниво с от 148 мм до 272 мм, прогнозира Междуправителствената експертна група за климатичните промени. 

"Непрекъснатото наблюдение на ледените покривки е от решаващо значение за прогнозиране на бъдещото им поведение в затоплящия се свят и адаптиране към свързаните с това рискове, пред които ще се изправят крайбрежните общности по света", каза Инес Отосака от университета в Лийдс, която ръководи сегашното изследване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: