Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Reuters: Еврозоната вероятно е в рецесия
Автор: Екип Ruse24.bg 12:29 / 16.12.2023Коментари (0)603
©
Спадът в бизнес активността в еврозоната изненадващо се задълбочи през декември според внимателно наблюдавани проучвания, които показват, че икономиката на блока почти сигурно е в рецесия, пише Reuters.

Това е широкообхватен спад с влошаване на активността както в Германия, така и във Франция, както и в услугите и производството, показват проучванията.

През последното тримесечие икономиката на еврозоната се сви с 0,1%, показват официалните данни за декември на Индекса на мениджърите на покупки (PMI), разглеждан като добър показател за икономическото здраве, предполагаемата активност вече е намаляла през всеки месец от това тримесечие. Това ще отбележи две последователни тримесечия на икономическо свиване, отговарящо на техническото определение за рецесия.

В четвъртък, 14 декември,  Европейската централна банка намали прогнозите си за растежа за 2023 и 2024 г.

Предварителният съставен PMI индекс на HCOB, изготвян от S&P Global, се понижи до 47,0 пункта този месец спрямо 47,6 пункта през ноември, като е опровергал очакванията в анкетата на Reuters за повишение до 48,0 пункта и е отбелязал седмия си месец под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

"Спадът на съставния PMI индекс в еврозоната през декември е още едно доказателство, че икономиката е в рецесия", заявява Андрю Кенингам от Capital Economics.

В Германия спадът се задълбочи, което говори за рецесия в най-голямата европейска икономика в края на годината. Същевременно активността във Франция спадна по-бързо от очакваното, тъй като търсенето на стоки и услуги във втората по големина икономика в еврозоната се влоши допълнително.

Германската икономика ще се свие леко през тази година и едва ще нарасне през следващата, тъй като търсенето от чужбина е слабо, държавните субсидии за прехода към екологично чиста икономика са ограничени, а високите лихвени проценти потискат активността, съобщи "Бундесбанк" на 15 декември.

Компаниите в огромния сектор на услугите във Великобритания обаче отбелязаха ново ускоряване на растежа този месец, което предполага, че икономиката има достатъчно инерция, за да избегне рецесията поне засега, допълва британската агенция.

Това показва, че фирмите в еврозоната не очакват скорошно подобрение и за втори месец намаляват броя на служителите си. Комбинираният индекс на заетостта достигна тригодишно дъно от 49,6 пункта, което е малко по-малко от 49,7 пункта през ноември.

PMI индексът за доминиращата в блока индустрия на услугите спадна от 48,7 на 48,1, което е далеч от прогнозата на анкетата на Reuters за повишение до 49,0.

"Това потвърждава очакванията ни, че икономиката на еврозоната ще продължи да се свива през четвъртото тримесечие, противно на очакванията на ЕЦБ", заявява Кристоф Вайл от "Коммерцбанк".

Търсенето на услуги отново спадна, тъй като задлъжнелите потребители, усещащи натиска на рекордно високите разходи по заемите в 20-те страни от валутния съюз, харчеха по-малко. Индексът на новите предприятия се понижи от 46,7 до 46,6.

В четвъртък ЕЦБ остави лихвените проценти в сила и се противопостави на залозите за предстоящи съкращения, като потвърди, че разходите по заемите ще останат на рекордно високи нива. Скорошно проучване на Reuters показа, че тя ще изчака до второто тримесечие, преди да започне да намалява.

Фабриките във валутния съюз също имаха още един разочароващ месец. Производственият PMI индекс се задържа на ноемврийското ниво от 44,2 пункта, което не отговаря на прогнозата на Reuters за 44,6 пункта и е под 50 пункта за 18-и месец.

Индексът, измерващ производството, спадна от 44,6 на 44,1.

Все пак мениджърите на фабрики са настроени по-оптимистично по отношение на предстоящата година и индексът на бъдещото производство скочи до 55,6 спрямо 53,3, което е най-високата му стойност от май насам.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: