Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ройтерс": България изнася оръжие за Асад
Автор: Екип Ruse24.bg 09:30 / 18.01.2014Коментари (0)1876
©
Стрелково оръжие за правителствената армия на Сирия пристига от България, съобщава агенция "Ройтерс".

Русия е засилила доставките си на въоръжение за режима в Сирия, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване и част от него идва от България, твърдят източници на "Ройтерс".

Според агенцията това става или директно от Русия, или чрез търговски схеми, в които участват доставчици от България, Румъния или Украйна. "Там има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците от този район не смеят да разочароват руснаците", поясняват източници от международната оръжейна търговия, познаващи движението на този тип стоки в Близкия изток.

В материала на агенцията руската оръжейна помощ се определя като една от основните причини за задълбочаване на гражданската война в страната, която е вече отне живота на поне 100 000 души и е превърна в бежанци над 4 милиона.

Говорител на българското министерство на външните работи е обяснил за "Ройтерс", че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала никакви разрешителни за оръжейни сделки за Сирия. "Разполагаме с данни, показващи, че България не е разрешавала никакви продажби на оръжие за Сирия", казва той.

Румънската страна още не е реагирала на публикацията, а украинското външно министерство казва, че вече са отрекли миналата година подобни твърдения и че през май 2011г. доброволно и напълно са спрели военното и техническо сътрудничество със Сирия.

Сирийските бунтовници разчитат предимно на импровизирано оръжие и това, което успеят да вземат от армейските складове.

Но източник на "Ройтерс" казва, че "десетки Ан 124 (руски транспортни самолети - бел.ред.) пренасят бронирани машини, разузнавателно оборудване, радари, системи за електронна борба, резервни части за хеликоптери и различни оръжия, включително авиационни бомби с прецизно насочване".

"Руски съветници и специалисти по разузнаване осъществяват денонощно наблюдение с безпилотни самолети. Така те помагат на сирийската армия да следи позициите на бунтовниците, да анализира капацитета им и да нанася срещу тях прецизни артилерийски и въздушни удари", казва източник, пожелал анонимност.

Източници от средите на сирийската опозиция казват, че част от доставките са пристигнали на летището в Латакия преди около три седмици. Други пратки влизали през товарните пристанища в Тартус, където има техническа база на руските военоморски сили и Латакия.

Източник от оръжейните среди казва: "Определено в Сирия влиза оръжие и Русия осъзнава, че трябва да задържи Асад на власт, ако иска да запази това, които има там, особено запаси от петрол и газ". През декември руската "Союзнефтегаз" подписа сделка за 90 милиона долара с петролното министерство в Дамаск за проучване и добив на петрол от блок с площ от 2190 кв км в Средиземно море срещу сирийския бряг. Сирийски специалисти от сектора са убедени, че техните териториални води крият значителни петролни или газови резерви. Като илюстрация те сочат към откритията, направени вече в морето край Израел и Кипър, както и проучванията в ливански води.

Трябва да се отбележи, че ако информацията на "Ройтерс" се окаже вярна, това означава, че новото българско правителство е направило сериозен външнополитически завой. В края на мандата на ГЕРБ на териоторията на страната бе организирана среща на опозиционните фракции, а посланика на Сирия в София беше изгонен.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: