Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ръководителят на "Пфайзер" отказва да даде обяснения пред ЕП за съмнителни обстоятелства около сделката с ЕС за ваксините
Автор: Иван Христов 12:14 / 30.09.2022Коментари (0)617
©
Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла се отказа да свидетелства пред специалната комисия на Европейския парламент за COVID-19, на която се очакваше да се изправи пред трудни въпроси за това как са сключени секретни сделки с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за доставката намилиарди ваксини, пише европейската редакция на Politico.

Решението следва одитен доклад на стратегията на ЕС за снабдяване с ваксини, публикуван по-рано през месеца, който повдигна нови въпроси относно контакта между Бурла и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предшестващ договор за ваксина за няколко милиарда евро.

Ръководителят на американския фармацевтичен гигант, най-големият доставчик на ваксини срещу COVID-19 за ЕС, трябваше да се яви на 10 октомври. Комисията се среща с ключови длъжностни лица, участващи в процеса на доставка на ваксини в ЕС, за да извлече поуки как да се отговори на бъдещи пандемии. Други ръководители на фармацевтични компании се обърнаха към комисията, включително главният изпълнителен директор на Moderna и висши служители от AstraZeneca и Sanofi.

Председателят на комисията, белгийският евродепутат Катлийн Ван Бремпт заяви пред POLITICO, че "дълбоко съжалява“ за решението, взето от Pfizer.

След посещение в централата на BioNTech миналата седмица Ван Бремпт каза в писмено изявление заяви, че очаква с нетърпение дискусиите "с други изпълнителни директори“, включително "г-н Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer“ на 10 октомври.

Докладът на Европейската сметна палата установи, че фон дер Лайен е участвала пряко в предварителните преговори за най-големия договор за ваксини в ЕС, за до 1,8 милиарда дози от препарата на BioNTech/Pfizer, който беше сключен през май 2021 г. Това беше отклонение от процедурата на преговори, следвана при други договори, при които съвместен екип за преговори, съставен от длъжностни лица от Комисията и страните членки, проведе проучвателни разговори.

Надзорният орган на ЕС също отбеляза, че Комисията е отказала да предостави записи от дискусиите с Pfizer, било то под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства.

Още през 2021 г. New York Times съобщи за привидно уютните отношения между Бурла и Фон дер Лайен, като двамата си разменяха текстови съобщения в навечерието на сделката, припомня Politico.

Говорител на Pfizer заяви пред изданието, че президентът на компанията за международни пазари за развитие Джанин Смол ще присъства на изслушването на комисията. "Тя беше определена като най-добрата позиция да подкрепи комисията при постигането на целите й“, заяви говорителят.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: