Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия анонсира "мощни удари" в Украйна със стратегическата авиация през новата година
Автор: Иван Христов 14:14 / 03.01.2023Коментари (0)547
©
През следващата година руската стратегическа авиация ще увеличи участието си във военните действия в Украйна. Командирът на далечната авиация на страната Сергей Кобилаш анонсира "мощни удари“ срещу въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с високоточно оръжие, пише руското издание "Взгляд“.

Местните експерти предупреждават, че ще е необходима допълнителна защита на летищата на стратегическата авиация, чак до създаването на мрежа от фалшиви писти с макети на ракетоносци. Какви цели в Украйна ще бъдат приоритетни за руските "стратези“?

Според Кобилаш, екипажите ще използват активно всички възможности на автоматизираните системи за управление и бордовото високоточно оръжие за нанасяне на мощни удари по ВСУ.

Далечната авиация на Въздушно-космическите сили на Руската федерация включва стратегически бомбардировачи ракетоносци Ту-95МС и Ту-160, далечни бомбардировачи Ту-22М3. В подразделенията има и зареждачи Ил-78, учебни и транспортни самолети от различни модификации.

По-рано ръководителят на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар обяви планове до края на 2022 г. да въведе в експлоатация първия стратегически ракетоносец Ту-160М, построен от нулата в Русия (подобрена версия на Ту- 160, разработен в СССР, който се нарича Белият лебед). Ракетоносецът Ту-160М стана първият самолет в света, способен да прихваща цели зад него.

Както пише "Взгляд“, през 2022 г. далечната авиация на Русия е участвала във войната в Украйна, както и в стратегическото командно-щабно учение "Восток-2022“, патрулира във водите на Северния ледовит и Тихия океан, Черно, Балтийско, Норвежко, Северно, Японско, Жълто и Източнокитайско море.

За Киев стратегическата инфраструктура на руската далечна авиация се превърна в основна цел. В края на декември украински дрон атакува военно летище в Енгелс, Саратовска област, за втори път в рамките на месец. В началото на декември Министерството на отбраната потвърди нападение на летищата Дягилево в Рязанска област и Енгелс, както и смъртта на трима руски военнослужещи в резултат на нападение от безпилотни самолети на ВСУ. Множество украински дронове, летящи на малка височина, бяха свалени от руски системи за ПВО. Въпреки това, в резултат на експлозията и падащите фрагменти, обшивката на корпуса на два самолета е леко повредена.

Доцентът в катедрата по политически анализи и социално-психологически процеси на РЕУ Плеханов Александър Перенджиев, член на експертния съвет на "Офицерите на Русия", смята, че руските въздушни удари са били "ненаситени" и че основните им цели са били пехотата, бронетехниката и артилерията на противника. "Ударите по военна и критична инфраструктура дълбоко в Украйна бяха предимно ракетни атаки. Следователно изявлението на Кобилаш е предупреждение към Киев и НАТО, че въздушните удари сега ще станат по-тежки“, казва Перенджиев.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки Александър Бартош е съгласен, че става дума за сериозно засилване на действията на Русия в Украйна, главно "насочени към разбиването на групировката на противника в Донбас“, както и на други стратегически важни обекти. "Това, че ще участва стратегическа авиация, е много правилна стъпка. Преди това бяха нанесени удари по системата за ПВО на противника, което значително я отслаби и създаде условия за по-широко използване на нашата стратегическа авиация“, обясни експертът.

Според Перенджиев Русия трябва да засили отбраната на военните си летища със стратегическа авиация. Необходимо е да се прехвърлят самолети на други летища, без да бъдат забелязани от врага. Освен това е възможно да се създаде система от фалшиви летища с макети на стратегически ракетоносци. "Трябва да заблудите врага, в крайна сметка това е един от видовете война. Създаването на фалшиви летища е вид военно изкуство. Това изисква определени инвестиции, но дава възможност да се повиши сигурността на стратегическите бомбардировачи, самите военни и цивилните“, подчертава събеседникът на изданието.

Бартош добавя, че Русия вече атакува украински обекти, където се разработват и произвеждат дронове, включително завод за самолети в Харков. "Удари се нанасят и по украински летища, откъдето се пускат дронове в търсене на руски военни обекти. Струва ми се, че включването на стратегическата авиация в "СВО“ увеличава натиска и отслабва потенциала на Украйна да нанася удари по руска територия с помощта на дронове“, казва член-кореспондентът на Академията на военните науки.

Перенджиев е уверен, че руската стратегическа авиация ще атакува украински оръжейни складове и тренировъчни центрове на бойци, въпреки обещанията на Запада да увеличи доставките на системи за противовъздушна отбрана на Украйна. "С помощта на стратегическата авиация се унищожават различни цели в дълбините на територията. Сега започва нов етап в спецоперацията, която ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров назова възмездие. Най-вероятно ще има още удари по местата за доставка на оръжие – по граничните райони с Полша в дълбините на Украйна“, прогнозира Перенджиев.

Още по темата: общо новини по темата: 3215
29.04.2024 »
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: