Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия вече не е главният противник на САЩ, светът на прага на нова Студена война
Автор: Екип Ruse24.bg 08:47 / 27.07.2020Коментари (2)434
©
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изнесе историческа реч, която вече е сравнена с речта на Чърчил от 1946 г., слагаща началото на Студената война. Помпео обяви непримирима борба до самия край, само че сега врагът е не Москва, а Пекин. Америка, от друга страна, се опитва по всякакъв начин да привлече Русия в своята коалиция, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от "Фокус".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео говори в петък в президентската библиотека на Ричард Никсън в Йорба Линда, Южна Калифорния, на тема "Комунистически Китай и бъдещето на свободния свят“. Помпео обяви краха на политиката на "безразсъдно обвързване" с Пекин през изминалия половин век.

Ръководителят на Държавния департамент припомни стратегията, която президентът Ричард Никсън неочаквано прие през 1971 г. Тогава Вашингтон се реши на сближаване с Мао Цзедун, за да го спечели на своя страна в двубоя със Съветския съюз. В допълнение, по-късно САЩ започнаха мащабни инвестиции в червен Китай, което предполага, че с просперитета на "Поднебесната империя“, ще има "повече свобода и Китай ще бъде по-приятелски настроен към другите страни“. "Ангажиментът, който търсихме, не доведе до промяна в Китай, каквато искаше президентът Никсън“, оплака се Помпео.

Наследникът на Мао, настоящият президент на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин, беше определен от държавния секретар като непоколебим привърженик на тоталитарната идеология, "чието поведение отразява "продължаващият десетилетия стремеж за световна хегемония, основана на китайския комунизъм ".

"Трябва да се изправим пред суровата истина, от която трябва да се ръководим в следващите години и десетилетия, ако искаме свобода в 21 век, а не в китайския век, за който мечтае Си Дзинпин. Както ясно се изрази президентът Тръмп, ние се нуждаем от стратегия, която защитава американската икономика и нашия начин на живот. Свободният свят трябва да възтържествува над тази нова тирания “, заяви Помпео. Според него Китай прави същите грешки като СССР. Сред тях - неспазване на правата на собственост и върховенството на закона. Настоящото американско правителство, сигурен е Помпео, трябва да използва методите на Роналд Рейгън, който започна мащабна конфронтация със Съветския съюз.

Държавният секретар отбеляза, че действията на органите на КНР застрашават сигурността и просперитета на жителите на "свободните страни на света“, във връзка с което тези държави трябва "да използват изобретателни и решителни методи за постигане на промени в поведението на Китайската комунистическа партия (ККП)“. Държавният секретар призова за създаване на нов съюз срещу Пекин в света, без да изключва възможността Вашингтон дори да успее да привлече Москва в него. Според ръководителя на американската дипломация подобна възможност "произтича от естествените отношения между Китай и Русия“.

Между другото, подобна мисъл беше изразена и по-рано от заместника на Помпео Стивън Биган, като заяви, че "Русия е изправена пред сериозен проблем, свързан с присъствието на Китай по южните й граници“. "Фактът, че това сега се крие заради съперничеството на двете страни със САЩ, не е солидна основа на китайско-руските отношения", каза Биган.

Кремъл обаче вече отхвърли призива на Помпео, като нарече Китай "съюзник“ - страна, с която имаме "специални партньорски отношения“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в тази връзка, че Москва "никога не участва в съюзи срещу някого". "Ние не сме приятели срещу никого и всичко, било то интеграционни асоциации или политически асоциации, е насочено към развитие на добросъседски и взаимноизгодни отношения. Русия не участва в никакви съюзи срещу никого “, каза Песков.

По време на открити руско-китайските дипломатически консултации говорителят на външното министерство Мария Захарова отговори на Помпео по различен начин: "Сега това не е само агресивна реторика, подкрепена от не по-малко агресивни действия, но сега е опит да се предизвика някакъв сблъсък в публичната сфера между Русия и Китай. Това, мога да Ви уверя, няма да успее."

Икономистът Антон Любич нарече речта на Помпео обявяване на студена война с Китай. Според него Йорба Линда е наравно с град Фултън в Мисури, където през март 1946 г. Уинстън Чърчил обявява началото на Студената война. Освен това експертът не изключи, че сега Русия и Китай имат шанс да сменят ролите си в играта, която Ричард Никсън стартира през 1971 година.

Василий Кашин, старши изследовател в Института за далекоизточни изследвания на Руската академия на науките, експерт в Центъра за анализ на стратегии и технологии, нарече речта на Помпео, строго погледнато, не първата декларация за Студената война. Преди това вицепрезидентът Майк Пенс изнесе подобни речи. Също така бяха направени изменения в американските стратегически документи, в които Китай като враг "беше поставен на едно и също ниво с Русия".

"Въпреки това, тази реч на Помпео надминава всички предишни по острота. Освен това тя беше произнесена на фона на скандала със закриване на консулството на КНР в Хюстън. Тя показва, че всичко си е дошло от само себе си на мястото. Отсега нататък Китай заема мястото на главния противник на Съединените щати “, каза Кашин пред вестника. Освен това този ден трябваше да дойде по-рано, но поради кримските събития, САЩ продължиха да фокусират вниманието си върху Русия, така че Пекин получи стратегическа почивка, сигурен е политологът. "Вътрешната политика на САЩ се разви по такъв начин, че за републиканците и демократите стана изгодно да демонизират Китай. Русия напуска фокуса на вниманието, което изобщо не означава, че отношенията ни ще се подобрят “, убеден е Кашин.

Резултатът от новата Студена война обаче е непредсказуем, тъй като във всички отношения, с изключение на ядрените оръжия, Китай е по-силен, отколкото СССР в началото на конфронтацията със САЩ. "Но САЩ са в състояние на тежка икономическа, хуманитарна и политическа криза. Не е напълно ясно как ще се измъкнат от нея. Следователно за Вашингтон изходните условия на новата Студена война са много по-лоши, отколкото бяха в началото на предишната “, казва източникът, цитиран от "Фокус".

Според експерта съвременният Китай е страна с различен потенциал и по-широки международни връзки от Съветския съюз от 50-те години. "Китай е изградил партньорство с Русия, която сама по себе си е голяма сила", добави Кашин.

Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни отношения, не изключва, че Белият дом наистина иска да повтори геополитическата комбинация от президента Никсън и държавния секретар Хенри Кисинджър, който в началото на 70-те години подкрепи Пекин заради борбата срещу СССР. "Но сега няма да може да се осъществи такава схема с Русия. Отношенията между Москва и Пекин се доближават до нивото на военно-политически съюз. Например Русия наскоро сподели с Китай технологията на системи за ранно предупреждение за далечни действия за ядрена атака “, обясни Кортунов. Според него Вашингтон не може да предложи на Москва нищо по-ценно от руското сътрудничество с Китай.

"Факторите, които обединяват Москва и Пекин, надвишават всички възможни символични вашингтонски "лакомства “, отбеляза събеседникът. И като цяло: когато предлага на Москва да се присъедини към алианса срещу Китай, Помпео в същия момент иска по-строги антируски санкции, отбелязва политологът, следователно тези изявления съдържат "повече риторика“. "Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма козове за преговори с Москва. Отношенията са толкова лоши, че Москва само теоретично би могла да се възползва от по-балансиран подход към отношенията в триъгълника САЩ-Русия-Китай “, оплака се Кортунов.

Междувременно в самата Поднебесна империя те отговориха без излишна дипломация на речта на държавния секретар. "Помпео е извършил злонамерени атаки срещу Китайската комунистическа партия и социалната система на страната ни. Изявленията му са лишени от всякакво убедително основание, това е абсолютно изкривяване на фактите “, заяви говорителят на външното министерство Ван Венбин. Според него Пекин няма намерения да променя САЩ, които "също няма да могат да променят КНР".

По-късно неговият началник, министърът на външните работи Ван И, направи изявление: "Китай няма да танцува по музиката на Съединените щати и няма намерение да толерира безотговорните действия на американската страна“, цитира министърът. "Съединените щати са единствените, които са виновни за влошаващите се китайско-американски отношения. Те се стремят безвъзвратно да спрат процеса на развитие на Китай и не отклоняват всички възможни, дори и най-базовите мерки. "

Що се отнася до съюза, който Вашингтон се опитва да сглоби, "никоя нормална независима държава няма да последва призива им", убеден е министърът. Ван припомни, че Китай все още е ангажиран с конструктивен диалог със Съединените щати: "Ние отстояваме взаимноизгодното сътрудничество и решително ще защитим нашия суверенитет и ще поддържаме националната си гордост."






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Даже е много близо-ще изчезнат дори континенти не само народи.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: