Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руски капитан: В Черно море сме на границата между мира и войната
Автор: Екип Ruse24.bg 17:22 / 26.06.2021Коментари (0)553
©
Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и всичко може да се случи. Това каза в интервю за БНР Максим Шаповаленко - капитан втори ранг от запаса, заместник-директор на руския независим Център за анализ на стратегиите и технологиите.

Черноморският регион се превръща в арена на конфронтация. Това бе едно от серията предупреждения, отправени от руското министерство на външните работи след инцидента в сряда в морето край нос Фиолент, недалеч от Севастопол.

За случилото се с британския ескадрен миноносец "Defender"има две коренно противоположни версии - руска и британска. Руската гласи, че въпреки предупрежденията британският кораб е навлязъл в териториалните води на Русия. Кораб от руския Черноморски флот е открил предупредителен огън, а фронтови бомбардировач Су-24 е пуснал четири бомби по курса на "Defender", преди миноносецът да се оттегли от "руските" води.

Според британската версия за събитията стрелба от руска страна е имало, но най-вероятно учебна. "Defender" е преминал съвсем законно през украински, а не през руски, териториални води по пътя си от Одеса за грузинското пристанище Батуми. Само че Би Би Си разпространи кадри, на които наистина се чува вербално предупреждение от руската брегова охрана.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че флотата на Нейно величество ще продължи да отстоява международното право, а от Москва предупредиха, че следващият път могат да отговорят със сила. Вчера повториха предупреждението си. 

Като военноморски офицер от запаса какъв е вашият коментар за инцидента с британския кораб в Черно море?

Безспорно използването на предупредителна стрелба е безпрецедентен факт. Не си спомням скоро да е ставало такова нещо. Вероятно с изключение на неотдавнашния случай с украинските кораби в Керченския проток. Всичко това обаче е обусловено от факта, че Крим е особена територия. Русия я възприема с оглед на реалностите след 2014 г., а Западът и НАТО - с оглед на реалностите преди това. Затова сблъсъкът на интереси и прехвърчането на искри бяха неизбежни. 

Можем ли да очакваме подобни инциденти и в бъдеще, имайки предвид, че страните от НАТО не признават руския суверенитет над Крим, а за Русия въпросът с принадлежността на полуострова беше решен веднъж завинаги през 2014 г., както се изрази тези дни руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков?

Същият Сергей Рябков още повече втвърди тона, като каза, че следващия път хвърлянето на бомби може да бъде не само пред кораба, но и по самия кораб. Разглеждам това изявление не толкова във връзка с конкретния случай с британския ескадрен миноносец, колкото във връзка с дейността на Северноатлантическия алианс на територии на бившия Съветски съюз като цяло. Мисля, че тези думи на Рябков са всъщност червена линия и той иска да каже: "Ако продължавате така, може да се стигне до открит военен сблъсък".

Мисля, че именно така трябва да тълкуваме тези думи. Отговорът на въпроса - дали е възможно повторение на инцидента, или той ще остане прецедент, зависи от това как Западът ще възприеме сигнала на Москва. Може да бъде възприет като последно предупреждение, а може и да не бъде забелязан изобщо. 

От 28 юни до 10 юли в Черно море започват ученията на НАТО "Морски бриз 2021", които трябва да демонстрират подкрепата на Съединените щати и Алианса за Украйна. От руското посолство във Вашингтон призоваха Съединените щати и техните съюзници да се откажат от маневрите с аргумента, че те увеличават опасността от непредвидени инциденти и поощряват милитаристичните настроения в Киев. Расте ли заплахата от пряк военен сблъсък между Русия и НАТО в Черно море?

Мисля, че това не бива да се изключва по простата причина, че страните тълкуват по различен начин Конвенцията по международно морско право от 1982 г. Като военен зная, че всичко може да се случи. Между другото ще напомня на нашите слушатели, че още на 16 април, преди поредицата летни учения в Азовско и Черно море, руското министерство на отбраната закри за мореплаване и полети три района в западната, южната и източната част на Кримския полуостров. Не зная дали това е свързано с някакви конкретни учения на руския военноморски флот в тези райони, но затварянето беше обявено.

Друг е въпросът, че в изявление пред парламента министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс откровено заяви, че миноносецът Defender e преминавал мирно през украинските териториални води. От една страна това е позоваване на международните правни норми, но от друга действието на тези норми е съмнително в условията на спор между държавите за териториалната принадлежност на полуостров Крим и териториалното море около него. Аз например също разглеждам това като провокация, защото англичаните са знаели, че ще има отговор и този отговор ще бъде достатъчно категоричен. 

Да не говорим, че репортажът на журналистите на Би Би Си от борда на ескадрения миноносец свидетелства, че преминаването съвсем не е било мирно. Работели са радиотехническите средства, които служат за събиране на информация. Показаха ни как се зарежда зенитно-артилерийски комплекс. Накратко, възникват редица въпроси за характера на това мирно преминаване. Подозирам, че тази може би прекалено твърда реакция вероятно ще охлади някои горещи глави и ще ги накара да се замислят, че такива откровени провокации не си струват. 

Кой има полза от продължаващото дрънкане на оръжие в Черно море?

Този въпрос може да има два напълно различни отговора в зависимост от това коя от страните го задава - НАТО или Русия. Мащабите на ученията се увеличават. Тази година броят на участниците е безпрецедентен. Възможно е това да е реакция на пролетните маневри на руските въоръжени сили в западния и южния военен окръг в близост до границата с Украйна. Факт е, че Черноморският басейн се превърна в арена на открито противопоставяне на границата между мира и войната. При това положение всяка случайност може да се превърне в трагедия. Още повече че това ще е случайност, при която могат да загинат хора. Случайно потопяване на кораб или сваляне на самолет. Възможни са всякакви варианти, които безспорно е добре да бъдат избегнати. 

Искам да кажа какво ми вдъхва оптимизъм в тази сложна обстановка. Капитанът на британския миноносец прояви здрав разум в условията на цялото това противопоставяне. Разбирайки, че е възможно допълнително изостряне на ситуацията, той изведе кораба си от териториалните води и продължи по пътя си. Тоест, не тръгна да отстоява правото си. Здравият разум винаги трябва да се приветства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: