Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С повторна употреба на тези продукти ще намалим замърсяването с 80%
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 17.05.2023Коментари (0)346
©
Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до 2040 г., ако държавите и компаниите направят промени в политиката и пазар, заявиха от Програмата на ООН за околната среда.

За да постигнем този ефект, трябва да се насочим към повече повторна употреба, рециклиране и повече преориентиране и диверсификация на пластмасовите продукти, казаха авторите на проучването. Това включва насърчаване от страна на правителствата на бутилките за многократно пълнене, диспенсерите за насипни товари, схемите за депозит и схемите за обратно приемане на опаковки, което би могло да намали с 30% пластмасовите отпадъци.

Намаление с още 20% може да се постигне, ако рециклирането се превърне в по-стабилна и печеливша индустрия. Използването на алтернативи като хартия или компостируеми материали вместо пластмаса за опаковки, пакети и продукти за вкъщи също би могло да спести още 17% от замърсяването с пластмаса, заяви UNEP.

Авторите на доклада твърдят, че преминаването към по-кръгова икономика ще доведе до икономии в размер на 1,27 трилиона долара, а други 3,25 трилиона долара ще бъдат спестени от подобряване на здравето, климата, замърсяването на въздуха, морските екосистеми и разходите, свързани със съдебни спорове.

Освен това до 2040 г. ще се създаде нетно увеличение на броя на работните места със 700 000, предимно в държавите с ниски доходи.

Светът генерира 300 милиона тона пластмасови отпадъци годишно. От тях близо 60% се озовават в околната среда или на открити сметища и са пряко отговорни за замърсяването.

Всяка година повече от 8 милиона тона пластмаса стигат до океаните. Приблизително 40% от повърхността на световния океан е покрита с пластмасови отпадъци, пише bTV. Ако използването продължи със същите темпове, до 2030 г., в световния океан ще има повече пластмаса отколкото риба.

100 000 животни умират всяка година от заплитане в пластмасови отпадъци. Хората пък поглъщат 5 грама пластмаса седмично.

Пандемията от COVID-19 увеличи драматично пластмасовите отпадъци в света главно заради използването на еднократни маски.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: