Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ ли предизвикаха земетресенията в Турция с помощта на проекта ХААРП – какво мисли науката за това
Автор: Рени Томович 13:14 / 13.02.2023Коментари (0)937
©
В секундите преди силните вторични трусове в Турция мнозина видяха кратки проблясъци - нещо като местно северно сияние. Местното население смята, че това са следи от използване на "сеизмично оръжие". Но реалистично ли е от научна гледна точка да се предизвика земетресение със съвременни технически средства – в Турция, в Йелоустоун или на друго място? И дали мистериозните огнища са свързани с нещо съвсем различно? Naked Science ще се опита да разбере този проблем.

Турският dikGAZETE публикува статия, чийто автор се опитва да разгадае мистерията на синкавите светкавици: те са били забелязани в Турция точно преди силно земетресение. Журналистът припомня, че на 27 януари 2023 г. американското посолство в тази страна издаде предупреждение, че сигурността тук е застрашена. След това подобни съобщения бяха направени от европейски сателити на САЩ и затворени консулства в части на страната.

Изданието се опитва да направи връзка между това, което виждаме във видеото и последвалото катастрофално земетресение, което по последни данни отне живота на повече от 30 хиляди турски граждани (тези числа вероятно ще нарастват). Каква може да е връзката тук? Човечеството вече се е научило да предизвиква земетресения по желание? Изглежда, че все още не можем дори наистина да ги предвидим?

Турски журналист се обърна към идеята, появила в медиите на тази страна за връзката на американския проект HAARP (името му се превежда като "Високочестотна програма за активно изследване на сиянието“) с провокирането на земетресения. Според него HAARP е "скрито оръжие... за осигуряване на глобално господство на САЩ“.

В известен смисъл могат да се разберат страховете на народа на Турция. През 2016 г. имаше опит за военен преврат, при който загинаха 240 души, а 2200 бяха ранени. Разследването показа, че хора, вероятно свързани с ЦРУ, могат да бъдат свързани с преврата (във връзка с което турската прокуратура дори издаде заповед за ареста на няколко такива лица).

Разбира се, туитът на Мъск (или на някой друг) сам по себе си не доказва нищо. Но той върши добра работа, като илюстрира факта, че гражданите на САЩ са наясно със способността на тяхната държава да организира преврати по целия свят. Гражданите на страните, в които се извършват преврати, също забелязват нещо и са склонни да се притесняват от действията на САЩ в този регион в бъдеще.

Но как точно проектът HAARP може да причини толкова силно земетресение? Какви са тези сини светкавици пред него? Способни ли са хората да предизвикат земетресения и изригвания?

HAARP: какво е това и какво общо има "сеизмичното оръжие“ с него?

Припомнете си, че HAARP означава Високочестотна програма за активно изследване на сиянието. И онези сини проблясъци, които се наблюдаваха преди земетресението през 2023 г. в Турция, наистина приличат на северно сияние. Освен това програмата стартира през 1993 г., а през 1999 г. в Турция се случи доста силно земетресение, преди което очевидци също масово описаха странното: "Мечът на светлината излетя от [Мраморно] море.“ Други твърдят, че преди земетресение има бели, жълти и червени светлини.

Но това, което можеше да се каже със сигурност дори тогава, беше, че HAARP няма нищо общо с всичко това. Факт е, че противно на името, първоначалната цел на проекта изобщо не е била изучаването на северното сияние. Той е финансиран от военните и построен от компания, свързана с военно-промишления комплекс. Целта беше да се използва йоносферата на Земята, за да се подобри способността на военните да предават свои и да прихващат сигнали на други хора.

Радиовълните обаче не причиняват земетресение. Като цяло, събития с такава огромна енергия като сеизмичните, с днешните технологии, нямат нищо особено, което да предизвикат. Многобройни конспиративни истории, че "експлозия на термоядрена бомба може да събуди Йелостоун“ са резултат от ниското ниво на училищно образование в съвременното общество.

Нека започнем с основите: съвременната наука по отношение на изучаването на земетресенията е приблизително на същия етап като биологията при Линей. Тя може да опише, но не може да разбере - и следователно не може да предвиди кога ще се случи земетресение. Лесно е да го обясните, след като се е случило. Но наука, която няма предсказваща сила по отношение на конкретни събития, неизбежно остава наука, за която причинно-следствените връзки в изследваната област не са достатъчно ясни. Най-вероятно ситуацията ще се промени с времето (и постепенно се променя), но е трудно да се каже точно кога ще се случи това.

Но за да предизвикате земетресение или изригване (по какъвто и да е начин - дори и "Цар бомба"), трябва да разберете какво точно правите. Геофизикът Виктор Боков го формулира така:

"За да се гарантира стартирането на изригване, трябва да се разбере как точно ще се разпространяват ударните вълни от ядрени експлозии в горните слоеве на мантията и къде точно ще дойдат.“ Сега обаче не можем да направим необходимите изчисления: сеизмологията просто все още не е достигнала до това.

Но определено е нараснал до описание на сеизмични събития, които вече са се случили. И от такова описание знаем, че през 1975 г. земетресение с енергия от два мегатона тротилов еквивалент се е случило в границите на парка Йелоустоун. За сравнение, най-мощното ядрено оръжие в днешните арсенали, B83, е само 1,2 мегатона.

В същото време на дълбочина от 10 километра - точно срещу магменото мехурче под националния парк, се случи двумегатоново природно събитие. Всяка термоядрена бомба, взривена на повърхността, не би могла да достави дори 20 килотона енергия на тази дълбочина. Тоест, събитието от 1975 г. очевидно е било - на порядък - по-силно от всяко възможно антропогенно въздействие върху Йелоустоун. И?

И нищо. Не е изненадващо: експлозията не е кибрит, а магмата не е
барут. Невъзможно е да започне процесът на изригване (и дори земетресение, въпреки че те се различават значително), ако магмата в неговата област не е в правилното състояние на температура и налягане. И ние, припомнете си, все още не можем да разберем предварително дали е в него или не.

Проектът HAARP е технически твърде далеч от спектъра на енергиите, способни да предизвикат земетресения или изригвания. Спомнете си, че два мегатона от удара от 1975 г. са 2,3 милиарда киловатчаса енергия, изхвърлена за секунди. Мощността на всички излъчватели на HAARP е мизерните 3600 киловата. Тоест, дори ако всички негови излъчватели са работили цял век, тогава те няма да са консумирали толкова енергия, колкото големият магмен балон под Йелоустоун през 1975 г.

Всичко, което човек може да притежава и което не е базирано на термоядрена енергия, по принцип е твърде слабо, за да предизвика сеизмично "турско" или "йелоустоунско" ниво.

Ето защо, когато турският dikGAZETE пише за HAARP: "тази програма може да промени климата, да разтопи леда на полюсите и да ги премести, да си играе с озоновия слой, да предизвика земетресение, да контролира океанските вълни, да манипулира енергийните полета на Земята, контролират човешкия мозък, създават термоядрен взрив, без да разпространяват радиация ", - това означава, че авторът на статията просто не разбира същността на въпроса. Човекът все още не е способен да прави такива неща като горния цитат, а в обозримо бъдеще и няма да може.

Тогава какви са тези странни сини светкавици?

Както отбелязахме по-горе, по време на земетресенията в същата Турция през 1999 г., в Мраморно море, много свидетели вече са видели странни многоцветни светкавици преди самото събитие.

Всичко това дори влезе в научна работа, но без никакъв смисъл. Нека си припомним отричането на небесния произход на метеоритите от Парижката академия на науките или как пред очите на нашето поколение редица учени упорито отричаха съществуването на кълбовидна мълния, докато все пак случайно попаднаха на видео. Ако науката няма теоретични обяснения за неразбираеми явления, човек винаги може да ги припише на грешка на наблюдателя (често това е така).

Нека да обобщим. Съвсем определено Съединените щати не разполагат с никакви сеизмични оръжия. Така както няма научни или технически предпоставки за създаването му в цялото обозримо бъдеще във всички страни по света. Как да провокираме земетресения със съществуващите средства, наистина нямаме идея. И това като цяло е утешителен извод.

По-малко приятната част е, че опитите на някои хора в Турция да прехвърлят отговорността за най-лошата загуба на живот на САЩ в този случай - за разлика от опита за преврат от 2016 г., в който не може да се изключи участието на Щатите - търси прашинка в чуждо око. Обективно погледнато, основната причина за огромния брой жертви на последните турски събития е спецификата на турското строителство.

Още по темата: общо новини по темата: 166
16.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
03.02.2024 »
13.11.2023 »
04.10.2023 »
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: