Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ обявяват ЧВК "Вагнер" за "криминална групировка"
Автор: Иван Христов 10:09 / 21.01.2023Коментари (0)406
©
Министерството на финансите на САЩ ще наложи допълнителни санкции на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“, която помага на руската армия в Украйна, пиша Associated Press.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби обяви, че Министерството на финансите ще определи Вагнер като значима транснационална престъпна организация през следващите дни. По думите му, определянето ще позволи на администрацията да удари Вагнер с по-строги санкции и да ограничи способността й да прави бизнес по света.

Белият дом също публикува сателитни изображения, на които предполагамо се вижда приемане на доставка на оръжие от Северна Корея, което е имало за цел да подпомогне укрепването на силите на "Вагнер“, докато се бият рамо до рамо с руските войски в Украйна. Администрацията на Байдън за първи път обвини Северна Корея миналия месец в предоставяне на ракети на Русия. Северна Корея отрече да е помагала на Русия.

"Тези действия показват трансконтиненталната заплаха, която Вагнер представлява, включително чрез продължаващия си модел на сериозна престъпна дейност с тези действия, и ще има още“, заяви Кърби.

В петък правителството на САЩ също публикува изображение от 18 ноември, което показва руски железопътни вагони, пътуващи от Русия за Северна Корея. Кърби каза, че на следващия ден Северна Корея е натоварила тези железопътни вагони с транспортни контейнери и влакът се е върнал в Русия.

Белият дом все повече изразява тревога относно нарастващото участие на Вагнер във войната, тъй като организацията е особено активна в интензивните боеве в Бахмут в Източна Украйна. Белият дом каза, че в определени случаи руски военни дори са били "подчинени на командването на Вагнер“.

По думите на Кърби, сегха САЩ оценяват, че "Вагнер“ има около 50 000 служители, които се бият в Украйна, включително 10 000 изпълнители и 40 000 осъдени, които компанията е наела от затворите.

"Виждаме индикации, включително в разузнаването, че напрежението между Вагнер и руското министерство на отбраната нараства“, добави Кърби. "Вагнер се превръща в съперничещ силови център на руската армия и други руски министерства. Публично Пригожин и неговите бойци критикуваха руски генерали и военни служители за тяхното представяне в Украйна“.

Наемниците на "Вагнер“ също бяха обвинени от западни страни и експерти на ООН в многобройни нарушения на човешките права в Африка, включително в Централноафриканската република, Либия и Мали. Миналия месец държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че е определил "Вагнер“ като "субект, пораждащ особена загриженост“ за дейността си в Централноафриканската република.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: