Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ ще изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава
Автор: Екип Ruse24.bg 11:10 / 28.10.2022Коментари (0)242
©
Съединените щати решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава и да се откажат от плановете за ядрена крилата ракета с морско изстрелване. Това се потвърждава в новата версия на Стратегията за национална отбрана на САЩ, публикувана от Пентагона в четвъртък, предава ТАСС.

Съединените щати увериха, че няма да използват ядрени оръжия "за сплашване" на други страни

Пентагонът публикува Стратегията за национална отбрана, където Русия е наречена "остра заплаха"

Шефът на Пентагона нарече основната роля на ядрените оръжия на САЩ

"Гравитационната бомба B83-1 ще бъде оттеглена поради увеличаващи се ограничения на нейните възможности и нарастващи разходи за поддръжка. В краткосрочен план ще използваме [други] съществуващи средства за заплаха срещу закалени и силно заровени цели. Министерството на отбраната на САЩ работи с партньори в междуведомствен диалог и като се вземат предвид съществуващите концепции, ще разработим нови постоянни средства за по-ефективно поразяване на такива цели. Освен това ще отменим програмата за производство на ядрена крилата ракета с морско изстрелване", се казва в документа.

Плановете за унищожаване на термоядрената бомба B83-1 бяха обявени от Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ преди най-малко шест години. Както отбеляза Ърнест Мониз, който тогава беше министър на енергетиката на САЩ, това беше "последното оръжие от клас мегатон в ядрения арсенал на САЩ“. Мощността на бомбата B83-1 е до 1,2 мегатона. За сравнение: мощността на атомните бомби, хвърлени от САЩ през 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки, е съответно около 15 и 25 килотона.

Плановете за създаване на ядрена крилата ракета с морско базиране бяха счетени от военното ведомство на САЩ за излишни. Стратегията подчертава, че те "вече не са необходими“ с оглед на редица други налични ядрени оръжия, които се разработват от Вашингтон.

Остава обаче неясно как Конгресът на САЩ ще реагира на това решение, особено ако то бъде взето под контрол от опозицията в лицето на Републиканската партия след резултатите от предстоящите междинни избори през ноември. Сегашната администрация на САЩ, оглавявана от демократа Джо Байдън, наскоро даде знак за намерението си да се откаже от програмата за производство на споменатата ракета. Въпреки това в полза на продължаването на тези разработки преди това публично се изказаха редица американски военни лидери, включително председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, коментирайки в четвъртък плановете за отмяна на програмата, изрази увереност, че това решение не изпраща никакъв сигнал към Русия, който може да се възприеме като признак на слабост във Вашингтон. Москва разбира какво представлява американският ядрен арсенал, каза Остин.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: